МОН пригрозило директорам шкіл, які відкрили у червоних зонах, штрафами або в’язницею
Ілюстративне фото Freepik.com

Про це йдеться в офіційній заяві МОН.

Міносвіти твердить, що йому стали відомі факти, коли в окремих містах, які входять до червоної карантинної зони, порушують карантин та не виконують зобов’язання про закриття шкіл і садків. 

Тому МОН звернулося з листом до керівників департаментів (управлінь) освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій, і директорів. 

У листі йдеться про те, що у разі недотримання вимог законодавства України про охорону здоров’я керівники закладів освіти несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність (стаття 80 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”).

А за порушення статті 443 Кодексу про адмінправопорушення, порушення правил щодо карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом про захист від інфекційних хвороб, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, загрожує штраф. 

Для посадової особи це від 2 000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зараз це - до 170 000 гривень

А за статтею 137 Кримінального кодексу, невиконання або неналежне виконання професійних обов'язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх, якщо це спричинило істотну шкоду, загрожує штрафом від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі чи в’язницею до трьох років.

Наприклад, у Тернополі правоохоронці уже складають протоколи на керівників садків і шкіл, бо міська влада вирішила не зупиняти навчальний процес, повідомляє місцеве медіа 20 хвилин.

Нагадаємо, з 7 вересня в Україні діють оновлені каратинні зони. Наразі у червоній зоні:

  • Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Косівський та Тисменицький райони (Івано-Франківська область);
  • Біляївка, Ізмаїл, Болградський район (Одеська область);
  • Дубно та Костопільський район (Рівненська область);
  • Тернопіль, Бережани, Чортків, Бережанський, Бучацький, Гусятинський, Монастирський, Теребовлянський, Тернопільський та Чортківський райони (Тернопільська область);
  • Великобурлуцький район (Харківська область);
  • Чернівці, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський, Новоселицький, Сторожинецький райони (Чернівецька область);
  • Бобровицький район (Чернігівська область).