МОЗ перевірить, скільки українців мають антитіла до COVID-19
Ілюстративне фото: Роман Балук

В планах Міністерства охорони здоров’я дослідити, скільки українців перехворіли на COVID-19.

Про це заявив керівник Центру громадського здоров’я Роман Родина на брифінгу 18 березня.

"Найближчим часом планується проведення сероепідеміологічного дослідження таким чином, щоб встановити наявність антитіл до SARS-CoV-2. Це дозволить епідеміологам знати, яка кількість людей стикнулась з інфекцією. Тобто наявність антитіл класу G (які виробляються після одужання від коронавірусу) в людини свідчить, що людина тим чи іншим чином стикнулася з інфекцією COVID-19", – пояснив Родина.

Читайте також: Повільні темпи вакцинації – це план МОЗу. Інтерв’ю Віктора Ляшка за хвилину

Мета – дізнатися, скільки людей перехворіли безсимптомно чи не звертаючись до лікаря.

Родина каже, що підготовка дослідження вже на фінальній стадії. А проводитиметься тестуванням людей на антитіла. Орієнтовну вибірку респондентів здійснюватимуть за списками виборців.

"Обирається домогосподарство, туди виїжджає мобільна бригада, яка складається з соціологів і медичних працівників. Це не обов’язково для людини, тільки якщо вона бажає брати участь в такому опитуванні. Якщо згодна, то відповідає на певне опитування соціологів, дає інформаційну згоду, здає кров", – пояснив керівник Центру громадського здоров’я.

Він зазначив, що люди мають бути зацікавлені в участі в такому дослідженні, оскільки отримають результати аналізів на антитіла до коронавірусу.

Протестувати планують близько 9 000 респондентів. Потім дані домогосподарств опрацюють. 

"Оскільки це рандомна (випадкова) вибірка, то вона може бути екстрапольована на всю територію України", – додав Родина.

  • За даними МОЗ, станом на 18 березня в Україні коронавірусною хворобою інфікувалися понад 1,5 мільйона осіб. Зараз в Україні друга хвиля захворювання. За останню добу зафіксували понад 15 000 хворих.