Повільні темпи вакцинації – це план МОЗу. Інтерв’ю Віктора Ляшка за хвилину
Віктор Ляшко. Фото: пресслужба форуму "Україна 30"

Чому в Україні так повільно вакцинують від COVID-19, другу дозу вакцини, щеплення осіб не з груп ризику і побічні ефекти, які найчастіше траплялися в українців головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів в інтерв’ю Українській правді. Життя.

В Україні, з епідеміологічної точки зору, друга хвиля, а не третя.

У більшості країн, наприклад, в Італії: спершу було зростання, потім спад, жовтень-листопад підйом, знову спад і знову на січень-лютий пішло вгору. Тому там говорять про третю хвилю.

Повільні темпи вакцинації – це план МОЗу. Інтерв’ю Віктора Ляшка за хвилину
Скріншот з сайту worldometers.info

Повільні темпи вакцинації – це план МОЗу.

Нам потрібно було запустити вакцинацію, щоб не було зривів, щоб не допустити програмних помилок, які б мали негативний інформаційний вплив на кампанію імунопрофілактики.

Україна виходить на 18 тисяч щеплень на добу, щоб всі мобільні бригади, які в нас є, були задіяні 24-28 днів.

Є 600 мобільних бригад, які можуть зробити 100 щеплень на добу. 4250 пунктів щеплень, які в середньому будуть робити 30 щеплень на добу. Це нам дасть можливість робити 5 млн щеплень на місяць при повній завантаженості бригад, наявності вакцин і правильно сформованих чергах. Якщо буде більше доз вакцини, в нас ще є 11 тисяч кабінетів щеплень для рутинної вакцинації.

Україна виходить десь на 18 тисяч щеплень на добу, щоб всі мобільні бригади, які в нас є, були задіяні 24-28 днів. Провакцинували певний колектив і на 29-й день розпочали повторне щеплення.

Україна може змінити термін між першою і другою дозами вакцин.

Очікуємо рішення НТГІ (Національна технічна група експертів з імунопрофілактики), яка може рекомендувати нам змінити оптимальний термін проведення другого щеплення з 4 тижнів на 12. А це повністю змінить нашу стратегію до проведення кампанії імунопрофілактики.

Вони засідали 9 березня о 16:00. Поки результатів ще немає.

Для вакцин різних виробників будуть різні платформи та мобільні бригади

Зараз є вакцина Сovishield з температурою зберігання +2-8°C, яка дозволена ВООЗ для екстреного використання та виготовляється за ліцензією AstraZeneca. Вона поїхала на платформу мобільних бригад для вакцинації медичних працівників.

У подальшому, коли прийде інша вакцина, наприклад, Pfizer, для неї буде інша платформа та мобільні бригади. Для неї буде визначена окремо категорію осіб та заклад, який будуть вакцинувати.

Також очікуємо, що може прийти китайський Sinovac, для нього теж буде окрема платформа, та організований колектив, у якому будемо її використовувати.

Не можна допустити, аби другу дозу кололи іншим препаратом, ніж першу. 

Ми навіть не будемо змішувати їх використання на певній платформі. Тобто мобільна бригада працюватиме з одним продуктом. І коли вона закінчить цим продуктом вакцинацію двома дозами, а препарату більше не буде, тоді бригада може перекваліфікуватися на іншу вакцину.

Читайте також: 

Вчителів встигнуть вакцинувати до початку навчального року. А те, коли черга дійде до осіб не в групах ризику – залежить від поставки вакцини

Давайте розраховувати під ті дані, які на перший день, 24 лютого, коли розпочали вакцинацію. У разі надходження вакцини значно збільшується кількість мобільних бригад. Потенційно в нас є ще резерв кабінетів для рутинного щеплення. Все залежить від поставки вакцин

Записатися через сімейного лікаря можна буде як тільки запуститься другий етап і чітко будемо розуміти кількість вакцини

Сімейні лікарі мають медичні інформаційні системи. Там буде і проактивний запис (проактивний – коли лікар сам запропонує прийти вакцинуватися), і коли людина самостійно звернеться до сімейного лікаря.

Говорити про відмови від щеплень як категоричну річ не буду.

Відмова від щеплення не означає, що людина не вакцинується завтра чи післязавтра або через 10 днів.

Але аналізуючи наш 10 денний процес роботи, можемо сказати, що, наприклад, у ковідних лікарнях ми вакцинували зараз 24%, працівників лабораторій – 30%, в працівників екстреної медичної допомоги – 20%.

Читайте також: У МОЗ виділяють дві причини відмови медиків від вакцинації проти COVID-19

Компенсація сім’ям лікарів, які відмовилися від вакцинації, передбачена законом.

Якщо медичний працівник надавав медичну допомогу хворим з коронавірусною хворобою, інфікувався і, на жаль, не вдалося врятувати його життя, то всі виплати, незалежно від того чи він вакцинований, чи ні, передбачені чинним законодавством.

Випадків анафілаксії після щеплення в Україні поки не зафіксовано.

Несприятливі події після імунізації  в Україні не перевищують 1% від усіх зроблених щеплень. Насамперед, це біль в місці ін’єкції, почервоніння, набряк, незначне підвищення температури на нетривалий час, м’язовий біль, і, може бути, загальна слабкість.

Непридатними в Україні вже вважаються близько 200 доз вакцини.

Я не скажу, що це утилізовано, бо може бути розбито, пошкоджено чи ще щось. У середньому ми говоримо про 199 доз.

Що буде, якщо вакцинуватися зіпсованою вакциною.

Якщо буде введена вакцина з порушеним температурним режимом зберігання, то найкритичніший наслідок – це відсутність формування імунітету.

Рекомендації для тих, хто провакцинувався.

Потрібно продовжувати жити своїм звичним соціальним життям.

Потрібно носити маску, часто мити руки, дотримуватися соціальної фізичної дистанції.

Для того щоб врятувати життя своїх батьків, бабусь, дідусів, ми повинні посидіти поки що вдома, без подорожей.

Наразі впровадження міжнародних сертифікатів, свідоцтв про проведення вакцинації проти COVID-19 є передчасним, оскільки доступ до вакцинації обмежений.

І коли хтось буде говорити, що треба розпочинати подорожувати, то я буду говорити, що є величезна кількість незахищених верств населення, які потрапляють у групу ризику, і яких потрібно вакцинувати для того, щоб захистити і врятувати їх життя.

Визнання українських сертифікатів вакцинації підпадає під міжнародне право.

Україна є членом Європейського регіонального бюро ВООЗ. Є міжнародні медико-санітарні правила, там є додаток №6, яким зафіксована форма міжнародного свідоцтва про проведення вакцинації, і вимога, про те, що ця форма видається після проведення щеплення перекваліфікованою, або дозволеною вакциною ВООЗ.

Інформація про те, що ми вакцинуємо людину, вноситься в електронну систему охорони здоров’я, і в разі необхідності ,будь-який сімейний лікар зможе видати відповідну довідку. У разі, якщо буде запроваджуватися певна електронна версія документу, то всі наші оператори сказали, що з цим проблем  теж не буде.