На річці Боржаві є місця, де товщина сміттєвих заторів сягає 4 метрів – Абрамовський
Роман Абрамовський (Фото: прес-служба Мінрегіону)

За його словами нині річка Тиса фактично перетворилася на сміттєпровід. Зокрема, з гірських регіонів і не тільки до неї потрпаляють всі відходи і далі їх несе вниз.

"Утворюються сміттєві затори. Наприклад такі, як на річці Боржаві. Страшне явище. Розчистити це не так дорого коштує, як складно зробити. Там є місця, де товщина усіх сміттєвих заторів – 4 метри. Можна з берега на берег перейти по цьому пластику. Без перебільшень! Є навіть місця, де крізь сміття вже дерева ростуть", – розповів Абрамовський в інтерв'ю Liga.Life

За його словами, через забруднення транскордонних річок сміттям виникає політичний аспект з сусідами (у липні президент Угорщини Янош Адер закликав Володимира Зеленського вирішити ситуацію із забрудненням Тиси, оскільки її води несуть купи сміття до Угорщини, з яким угорська влада не справляється – Ред.).

Абрамовський наголосив, що також важливе питання щодо забруднення річок через скид забруднюючих речовин у водні об'єкти. Переважно це провина комунальних підприємств.

"На комунальних підприємствах скиди взагалі не очищуються і всі стоки потрапляють у воду. В результаті змінюється хімічний склад води, що провокує зростання синьо-зелених водоростей, які поглинають кисень і заповнюють наші водойми. Вода змінює колір і дає неприємний запах. Поглинання кисню – це вплив на біосистему, гине риба", – розповів міністр.

Він додав, що найбільше у річки потрапляє фосфатів.Але також є проблема і з забрудненням водоймищ нітратами, які туди потрапляють з агропромислових земель.