На заступницю Степанова склали адмінпротокол – приховують дані про вакцину Covishield
Світлана Шаталова. Фото: пресслужба МОЗ

На чиновницю МОЗ Світлану Шаталову – заступницю міністра охорони здоров’я Максима Степанова – склали адміністративний протокол за приховування даних щодо вакцин.

Про це повідомила організація StateWatch з посиланням на відповідь представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.

Мова про першу партію препарату Covishield виробництва Serum Institute of India, який доставили в Україну у лютому.

На заступницю Степанова склали адмінпротокол – приховують дані про вакцину Covishield
Вакцина CoviShield (Фото: пресслужба КМДА)

У StateWatch кажуть, що в березні звернулися в МОЗ, просячи дати інформацію про дату виробництва і термін придатності вакцини.

У міністерстві відмовили оголошувати цю інформацію. Сказали, що такі вимоги виробника.

Тоді StateWatch звернулися до представника омбудсмана, щоб той закликав МОЗ переглянути чи обґрунтувати своє рішення.

У зверненнях представника Денісової було наголошено, що інформація є суспільно важливою в умовах пандемії коронавірусу.

"В межах провадження відносно заступника Міністра охорони здоров’я України Шаталової Світлани Миколаївни 11.05.2021 складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною другою статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення", – повідомив представник уповноваженого ВРУ з прав людини.

Протокол направлено для розгляду до Печерського районного суду міста Києва.

Згідно з частиною другою статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення ненадання інформації тягне за собою штраф від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 425 до 850 гривень.

"Натомість у МОЗ продовжують наполягати, що шкода від надання інформації про дату виробництва та строк придатності партії вакцин Covishield переважає суспільний інтерес в її отриманні", – написали в StateWatch.

Згідно з паспортом вакцини Covishield, її термін придатності шість місяців. Утім, там не вказана дата виробництва. У ЗМІ повідомляли, що препарат дійсний до кінця червня.