Науковці створили відео, що допоможе з аргументами в суперечках з мовного питання
Фото надане проєктом “Мовне питання”

Меценатська фундація OLOS за підтримки науковців Національного заповідника "Софія Київська" та Міністерства освіти та науки України створила науково-просвітницький 18 хвилинний ролик, побудований у вигляді хронологічної стрічки. Автори пояснюють, як почалася та як розвивалась культурна "спецоперація" зі знищення України.

Відео надає аргументи для російськомовних українців щодо важливості переходу на українську. Заразом мотивує глядача робити власні дослідження, зацікавлює історією тих, хто наразі не розуміє всієї глибини і сили впливу історії на свідомість людини.

Ідея відео виникла в діалозі з харківʼянином, підприємцем та меценатом проєкту "Мовне питання" Дмитром Брезинським, який зіштовхнувся зі спротивом персоналу щодо повернення до рідної мови в побутовому спілкуванні.

"Ми бачимо, що мовне питання в Україні має дуже велику інерцію, і навіть частина людей, що відмовилась від "язика" на початку великої війни, зараз переживає відкат" – розповідає Дмитро Брезинський.

"Певним чином наша країна стала жертвою спецоперації Росії, яка триває кількасот років. І ця спецоперація значно витонченіша й ефективніша, ніж так звана СВО. Пропагандистські війни вдаються Московії значно краще. Ми хочемо надати українцям повноцінний аргумент у суперечці, де громадянин, що повернувся до "соловʼїної", хоче пояснити російськомовному, чому це важливо", – доповнює Брезинський.