Небажані поради – один із факторів, що впливають на відчуття сучасних батьків. Дослідження
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Дослідження The Parenting Index визначило індекс "легкості батьківства" у 18 країнах, опитавши понад 8000 новоспечених батьків в усьому світі.

Про це повідомляє пресслужба компанії Nestlé, на чиє замовлення провели дослідження.

Так, визначили вісім універсальних факторів, які впливають на відчуття та потреби сучасних батьків. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Зазначається, що одним із найвагоміших є тиск на батьків, який, на думку учасників дослідження, складає 23%. 

Він може мати довготривалий вплив на стан молодих батьків та проявлятись у таких формах: 

  • соціальний осуд: опитані батьки відчувають його, коли це стосується виховання дітей, і найбільшим джерелом такого осуду сьогодні є соціальні мережі; 
  • самотність у надзвичайно технологічно об’єднаному світі. Батьки кажуть, що почуваються ізольованими та самотніми із дитиною на руках, навіть коли друзі та сім’я перебувають на відстані смс-повідомлення; 
  • відчуття провини; 
  • невідповідність реального досвіду батьківства очікуванням;
  • небажані поради.  

Серед інших значущих факторів батьки відзначили фінансову стабільність сім'ї (17%), можливість поєднувати виховання дітей з роботою (16%), а також стереотип про те, що діти бувають "зручні" і "проблемні", і в першому випадку бути батьками помітно легше (10%). 

Іншими важливими факторами є здоров’я та добробут родини (доступ до ресурсів для підтримки здоров'я і наявність достовірної інформації для батьків (9%)), підтримка оточення (8%), спільне виховання (6%) і впевненість у собі (3%).

Небажані поради – один із факторів, що впливають на відчуття сучасних батьків. Дослідження
Фактори. Джерело: The Parenting Index

Також провели другу частину дослідження, аби виявити вплив пандемії на рівень тиску, який відчувають батьки.

"Хоча можна було очікувати, що батьки відчуватимуть більший тиск в результаті COVID-19, аналіз даних з США, Іспанії та Китаю в умовах пандемії 2020 року свідчить про присутність меншого тиску з боку суспільства на батьків стосовно виховування дітей у цей період. Натомість батьки підтвердили, що в цей час відчули більше взаємодопомоги та підтримки", – пояснюють в повідомленні.

Читайте також: Доступність дитсадків впливає на ринок праці і економіку. Як її покращити? Радять в ЦЕС

"Як виявилося, ідеального місця для виховання дітей не існує — з труднощами батьківства стикаються навіть у Швеції, Чилі та Німеччині, які займають лідерські позиції в рейтингу. Так, в Швеції батьки частіше відчувають невпевненість у собі і своїх силах. При цьому тиск на батьків, хоча і відчувається в усьому світі, є особливо актуальним на Філіппінах, в Саудівській Аравії і Бразилії. А найнижчий його рівень відзначений у Швеції, Німеччині та Ізраїлі", – йдеться в повідомленні.

Небажані поради – один із факторів, що впливають на відчуття сучасних батьків. Дослідження
Результат по країнах. Джерело: The Parenting Index
Першу частину дослідження The Parenting Index провела компанія Kantar у січні та лютому 2020 року. Тоді зібрані дані представників від кожної з 16 країн – матерів і батьків немовлят віком 0-12 місяців. Під час першої хвилі провели 8045 співбесід. Друга хвиля – 900 співбесід (по 300 у Китаї, Іспанії та США) для оцінки ранніх ознак впливу пандемії коронавірусу на Індекс, і була проведена в липні 2020 року.