Доступність дитсадків впливає на ринок праці і економіку. Як її покращити? Радять в ЦЕС

Доступніші дитячі садки мають позитивний зв’язок з економічною активністю жінок.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Таких висновків дійшли в Центрі економічної стратегії, провівши відповідне дослідження.

Так, якщо в середньому охоплення дітей дитсадками збільшити на 10%, то економічна активність жінок в середньому може зрости з 57,5% до 58,9-59,3%. Тобто на 209 500 – 269 300 жінок, стверджують в ЦЕС.

А додаткова зайнятість, за підрахунками дослідників, може принести потенційно від 46,2 до 59,4 млрд грн додаткового ВВП на рік.

"Хоча ми оцінювали рівень економічної активності жінок віком від 15 до 70 (тобто охопили не лише молодих матерів), такий рівень позитивної асоціації є суттєвим", – зазначається в дослідженні.

Як пропонують вирішувати ключові проблеми?

Брак місць у закладах дошкільної освіти: 

  • запровадити механізм "Гроші ходять за дитиною" у всіх регіонах України. За цим механізмом фінансування з бюджетних коштів буде доступне приватним дитячим садкам;
  • полегшити процес відкриття приватного дитячого садка, спростивши занадто жорсткі норми щодо харчування та приміщень; 
  • розробити механізм зарахування дітей понад кількість наявних місць з огляду на те, що певна частина не буде відвідувати садок. 

"Невелика співоплата спроможних батьків також може мотивувати батьків відрахувати дитину із закладу на період, поки вона його не відвідує, а також створить певний ресурс для покращення матеріальної бази закладу без неформальних зборів коштів", – пояснюють у ЦЕС.

Читайте також: Депутати зробили крок до введення декретної відпустки для чоловіків. Що може змінитися

Довга черга на запис у дитячий садок:

  • запровадити електронну чергу запису до садка з чітким інформуванням директорів щодо просування черги через зарахування дитини до іншого садка.
  • Низька якість виховних та освітніх послуг:
  • реформувати оплату праці у комунальних закладах;
  • надати можливість отримувати короткострокову педагогічну освіту, зменшивши витрати часу на отримання вищої освіти.

Низька якість харчування:

  • скасувати жорсткі нормативи та/або централізовану розробку декількох денних норм продуктів, що дозволить зробити харчування більш інклюзивним, вважають дослідники;
  • встановити довільну вартість харчування залежно від консенсусного рішення між батьками та дирекцією;
  • нагодити прозору комунікацію щодо витрат на це харчування;
  • надати батькам доступ до приміщення кухні і можливість контролювати якість їжі та продуктів.

Низька якість матеріального забезпечення та ремонту, брак навчальних матеріалів. 

  • узаконити в комунальних дитячих садках внесення батьками невеликої додаткової плати за навчання. 

"Оскільки оплата все одно здійснюється, проте неформально та непрозоро. Тіньові кошти використовуються неефективно, тому законне внесення плати з чітким звітуванням про статті витрат є доцільним", – вважають автори. 

  • плата повинна бути абсолютно необтяжливою для сімейного бюджету.

"Бо це може призвести до зворотного ефекту, коли жінка буде більш фінансово вмотивована залишитися вдома з дитиною, ніж іти працювати", – пояснюють у ЦЕС.

А щоб визначити потрібну кількість місць у дитсадках, регіонам рекомендують установити електронну чергу запису до садка та запровадити електронне табелювання. Як приклад наводять систему, розроблену в Києві.

У дослідженні проаналізували проблеми дошкільної освіти, шляхом статистичного аналізу наявних українських даних та порівняли їх з міжнародними, а також провели 15 глибинних інтерв’ю з представниками батьківських організацій, управлінським персоналом закладів дошкільної освіти (ЗДО) та з представниками виконавчої влади у сфері освіти в Україні. У 2019 році Центр економічної стратегії провів опитування незайнятих жінок, щоб виявити, чому вони не активні на ринку праці. Так, 53% жінок-респондентів серед причин своєї незайнятості обрали догляд за дітьми та недоступність альтернативних варіантів догляду (дитячий садок, няня, родичі).