Німесил та Постинор завжди були рецептурними. Чому їх продавали без призначення
Фото: depositphotos.com

З 1 квітня рецептурні препарати можна буде придбати за електронним рецептом. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Однак 29 березня з’явилась інформація, що до списку рецептурних ліків додали популярний знеболювальний та протизапальний засіб Німесил та його аналоги. Також краплі Корвалол та Валокордин продаються без рецепта лише у маленьких флаконах. Натомість, наприклад, 50 мл корвалолу продається лише за рецептом. Етиловий спирт також увійшов до категорії цих препаратів.

Про це у коментарі виданню Еспресо. Захід розповіла експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з організації та управління фармацією Неля Бик.

Новина викликала обурення українців у соцмережах та ажіотаж в аптеках.

LIGA.Life запитала у Марії Карчевич, заступниці міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, чи дійсно перелічені ліки продаватимуться лише за рецептом із квітня.

Німесил завжди був рецептурним препаратом

"МОЗ не розширює перелік рецептурних препаратів, а вводить на них додатковий цифровий інструмент – електронний рецепт. Такі ліки, як Німесил, завжди були рецептурними. Оскільки існують застереження щодо профілю безпеки цього лікарського засобу, зокрема щодо його гепатотоксичності", – стверджує Марія.

Рецептурність Німесилу вказана в інструкції препарату. Те саме стосується гормональних препаратів, зокрема екстрених контрацептивів Постинор. За словами заступниці міністра, здебільшого всі гормоновмісні засоби є рецептурними у багатьох країнах світу, оскільки можуть мати серйозний влив на гормональне здоровʼя та самопочуття жінки. 

Чому рецептурні ліки продавали без рецепта

Однак більшість аптек і надалі продавали ці препарати без рецепта. Але чому? Анонімне джерело LIGA.Life у МОЗ припускає, що не було налагодженої системи контролю, а відповідно – покарання.

Натомість у МОЗ відповідають, що контроль за цим здійснює Держлікслужба.

"На час воєнного стану: якщо Держлікслужба отримує скарги від пацієнтів щодо порушення порядку реалізації ліків, то може здійснити відповідну перевірку. Відповідальність за порушення порядку реалізації лікарських засобів встановлена чинним законодавством, зокрема Кодексом України про адміністративні правопорушення", – йдеться у коментарі.

Етапи введення електронних рецептів

Відпуск лікарських засобів за е-рецептом здійснюється поетапно, включно з перехідним періодом з огляду на повномасштабну війну.

З 1 серпня антибактеріальні препарати відпускаються за електронним рецептом, з 1 листопада – наркотичні (психотропні) препарати, а з квітня – усі рецептурні ліки можна придбати також і за е-рецептом.

Саме із серпня 2022 року міністерство проводить моніторинг та інформаційно-роз'яснювальну роботу з аптечними закладами щодо нововведень та важливості дотримання правил відпуску рецептурних ліків за е-рецептом.

В регіонах активних бойових дій рецепт не потрібен для відпуску рецептурних препаратів, окрім наркотичних (психотропних) та сильнодійних (отруйних речовин). 

Військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього рецепт не потрібен.