Нобелівська премія-2020 з фізики: чорні діри та компактні масивні об'єкти
Ілюстрація: Nobelprize.org

Нобелівська премія 2020 у галузі фізики присуджується Роджеру Пенроузу за його дослідження чорних дір, а також Райнгарду Ґенцелю та Андреі Ґез за відкриття компактних масивних об'єктів у центрі нашої галактики.


Оголошення ліуреатів сьогодні затрималося, за словами Головного секретаря Герана Ганссон, через те, що лауреати на виходили на зв'язок.

Усіх лауреатів традиційно повідомляють телефоном про рішення Нобелівського комітету.

Нагадаємо, що нобелівську премію 2019 року з фізики дали за дослідження в фізичній космології та відкриття екзопланети.

5 жовтня 2020 року Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з медицини – це троє вчених, які зробили внесок у боротьбу з вірусом гепатиту С.

Читайте також: Нобелівська премія з медицини 2020 – як лауреати виявили вірус гепатиту С і врятували життя

Цьогоріч уперше за 76 років король Швеції не вручатиме Нобелівську премію – формат церемонії змінили через пандемію коронавірусу.

Оголошення лауреатів проводять з 5 по 12 жовтня 2020 року:

  • 7 жовтня – з хімії;
  • 8 жовтня – з літератури;
  • 9 жовтня – премія миру
  • 12 жовтня – з економіки.

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або крупний внесок в культуру або розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968-го центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.