Ігнобелівську премію-2020 отримали українські вчені за дослідження з черв’яками

Українські науковці – фізик Іван Максимов та математик Андрій Потоцький – стали лауреатами Шнобелівської премії-2020 (Ig Nobel Prize).

Про це йдеться на офіційному сайті премії.

Нагороду з фізики вчені отримали за дослідження поведінки тіла черв’яків під впливом вібрації. 

Дослідження Максимова та Потоцького показало, що вібрації змушують дощових черв'яків формувати візерунки аналогічні тим, як реагують на вібрації краплі води, повідомляє The Guardian.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Для самих дослідників нагорода стала сюрпризом.

"Ми не планували вирішити яке-небудь конкретне питання або наукову проблему. Я вирішив подати вібрацію за допомогою динаміку, тому пустив кілька інструментальних звукових сигналів. І вони почали рухатися, як вода",– розповідає Іван Максимов.

Ігнобелівську премію-2020 отримали українські вчені за дослідження з черв’яками
Дослідження черв'яків. Фото Twitter Kyrylo Loukerenko

Тепер вони хочуть знайти результатам цього дослідження потенційне застосування.

Дослідники вважають, що результати можуть знадобитися в нейробіології, як неінвазивний метод вивчення мозкових імпульсів. Також вони думають, що дослідження можна використовувати в робототехніці для імітації рухів черв'яків.

Іван Максимов та Андрій Потоцький працюють у Свінбурнському університеті в Австралії.

Зазначимо, також Шнобелівську премію отримали президент Білорусі Олександр Лукашенко, Росії Володимир Путін та США Дональд Трамп. Їм присудили премію з медицини – "за використання пандемії COVID-19, щоб навчити світ тому, що політики можуть сильніше впливати на життя і смерть, ніж вчені і лікарі".

Шнобелівська (Ігнобелівська) премія – пародія на відому міжнародну нагороду Нобелівську премію. Її вручають за дослідження, які спочатку здаються смішними. Утім, як зауважили журналісти "Телебачення Торонто" – "це не антипремія для псевдо-вчених, які витрачають гроші на дурнуваті відкриття, їхні дослідження можуть здаватися смішними, але всі вони мають справжню наукову цінність".