Нобелівська премія 2020 з літератури: за сувору красу поетичного голосу Луїзи Ґлюк
Ілюстрація: Nobelprize.org

Нобелівська премія у галузі літератури у 2020 році присуджується американській поетесі Луїзі Ґлюк "за її безпомилковий поетичний голос, який завдяки своїй суворій красі перетворює індивідуальне існування на загальне".

Луїза Ґлюк – американська поетеса, народилася в 1943 році в Нью-Йорку і живе в Кембриджі, штат Массачусетс. Крім письменницької роботи вона є професором англійської мови в Єльському університеті, Нью-Хейвен, Коннектикут. Вона дебютувала в 1968 році з твором "Первісток" і незабаром була визнана одним з найвидатніших поетів сучасної американської літератури. Ґлюк опублікувала дванадцять збірок віршів і кілька збірок віршів.

Як зазначають у комітеті, роботи Ґлюк  відрізняються прагненням до ясності.

"Дитинство і сімейне життя, близькі стосунки з батьками, братами і сестрами – тема, яка залишається для неї центральною", – йдеться у твіттері премії.

У 2019 році нобелівськими лауреатами з літератури стали польська письменниця Ольга Токарчук і Петер Хандеке з Австрії.

У 2018 році премію з літератури не вручали через секс-скандал в журі.

Нобелівська премія з літератури вже четверта цьогоріч:

5 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з медицини – це троє вчених, які зробили внесок у боротьбу з вірусом гепатиту С.

Читайте також: Нобелівська премія з медицини 2020 – як лауреати виявили вірус гепатиту С і врятували життя

6 жовтня вручили Нобелівську премію-2020 з фізики – Роджеру Пенроузу за його дослідження чорних дір, а також Райнгарду Ґенцелю та Андреі Ґез за відкриття компактних масивних об'єктів у центрі нашої галактики.

Читайте також – Нобель з фізики 2020: відкриття – космос! Чорні діри і знахідка в центрі галактики

7 жовтня лауреатами Нобелівської премії 2020 з хімії стали Еммануель Шарпентьє та Дженніфер Дудна  "за розробку методу редагування геному".

Читайте також: Молекулярні ножиці, здатні вирізати шматки генів з клітин – пояснюємо Нобеля 2020 з хімії

Цьогоріч уперше за 76 років король Швеції не вручатиме Нобелівську премію – формат церемонії змінили через пандемію коронавірусу.

Оголошення лауреатів проводять з 5 по 12 жовтня 2020 року:

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або крупний внесок в культуру або розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968-го центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.