Нобелівську премію з фізіології вручили за дослідження еволюції людини
Фото: Nobelprize.org

Нобелівську премію у галузі фізіології та медицини 2022 року отримав Сванте Паабо за дослідження геномів гомінінів, що вимерли, та еволюції людини, повідомили на сайті Нобелівського комітету.

"Лауреат Сванте Паабо виявив, що передача генів відбулася від нині вимерлих гомінінів до Homo sapiens. Цей давній потік генів для сучасних людей має фізіологічне значення сьогодні, наприклад, впливає на те, як наша імунна система реагує на інфекції", – пояснили у Нобелівському комітеті.

Нобелівську премію з фізіології вручили за дослідження еволюції людини
Джерело: Нобілівський комітет

Нобелівський тиждень триватиме з 3 жовтня до 10 жовтня:

  • 4 жовтня вручать премію з фізики 

  • 5 жовтня – з хімії

  • 6 жовтня – з літератури 

  • 7 жовтня – Нобелівську Премію миру 

  • 10 жовтня – з економіки

2021 року премію з медицини та фізіології присудили Девіду Юліусу та Ардему Патапутяну за відкриття рецепторів температури та дотику. 

Довідково: Нобелівську премію щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру або розвиток суспільства. Заснована у 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречено.