Нобелівську премію з фізіології вручили за відкриття рецепторів температури та дотику
Фото: Nobelprize.org

Нобелівську премію у галузі фізіології та медицини 2021 року отримали Девід Юліус та Ардем Патапутян за відкриття рецепторів температури та дотику, повідомили на сайті Нобелівського комітету.

"Ці революційні відкриття каналів TRPV1, TRPM8 та Piezo цьогорічних лауреатів #NobelPrize дозволили нам зрозуміти, як тепло, холод та механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати та адаптуватися до навколишнього світу", – пояснили в Нобелівському комітеті.

Нобелівську премію з фізіології вручили за відкриття рецепторів температури та дотику
Джерело: Нобелівський комітет

Як пояснили в комітеті, ці знання використовуються для розробки лікування різних захворювань, включно з хронічним болем.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Нобелівський тиждень триватиме з 4 жовтня до 11 жовтня:

  • 5 жовтня вручать премію з фізики;
  • 6 жовтня – з хімії;
  • 7 жовтня – з літератури;
  • 8 жовтня – Нобелівську премію миру;
  • 11 жовтня – з економіки.

У 2020 році премію з медицини та фізіології присудили Харві Альтеру, Майклу Хоутону і Чарльзу Райсу за дослідження вірусу гепатиту С.

Що означає їхній вклад для людства, читайте у нашому розборі з експерткою Нобелівська премія з медицини 2020: як лауреати виявили вірус гепатиту С і врятували життя

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок в культуру або розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.