Нові норми харчування дітей у школах схвалив Кабмін. Що це змінить

Зі шкільних їдалень зникнуть ковбаси, сосиски та заморожені напівфабрикати. Це, згідно з новими нормами харчування у школах, дитсадках та дитячих таборах, які Кабінет міністрів схвалив на засіданні 24 березня.

Нові норми розроблені, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Згідно з нормами, в щоденному раціоні учнів мають бути злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.

Читайте також: "Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні

Кількість цукру зменшиться до 25 г на добу, солі на рівні менше 5 г на добу, насичених жирів до 10 % добового раціону, що сприяє профілактиці гіпертонії та знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці, йдеться в пояснювальній записці.

Якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про деякі дієтичні потреби, навчальний заклад зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини.

Керівники навчальних закладів та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку можуть обрати ефективну модель організації харчування – кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей.

Проєкт передбачає повну заборону ковбас, сосисок та заморожених напівфабрикатів. Крім того, зі шкільних їдалень мають зникнути солодкі газовані напої, енергетики та борошняні кондитерські вироби.