Нові санітарні правила для шкіл стосуються туалетів, інтернету, меблів і харчування
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Новий санітарний регламент для шкіл представило Міністерство охорони здоров’я.

Про них розповів головний санлікар Віктор Ляшко на брифінгу 10 грудня.

Оновлені правила почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

Ввели такі зміни:

  • В кожній школі повинні бути внутрішні туалети, оскільки, за словами Ляшка, в Україні до цього часу кожна 10-та школа має зовнішні туалети. 

"Це призводить до того, що в XXI столітті ми наражаємо дітей при таких температурних умовах на можливість виникнення урологічних та сечостатевих проблем зі здоров’ям. 

Ці зміни до документу повинні виконати власники закладів, органи місцевого самоврядування, і облаштувати у всіх закладах освіти внутрішні теплі туалети", – зазначив Ляшко. 

  • Дозволено використовувати у закладах освіти дротове і бездротове підключення до інтернету. 

"Якщо використовують бездротове підключення, тобто роутери і Wі-Fі, вони повинні бути на висоті не менше 2 метрів від підлоги і виключатися в позанавчальний час", – зазначив Ляшко. 

  • Встановлені вимоги до комп’ютерного обладнання.

"Попередні норми – це норми 2001 року. Якщо це персональні комп’ютери, то екран повинен бути не менше 15 дюймів. 

Якщо немає можливості використовувати персональні комп’ютери, а використовуються ноутбуки, тоді дозволяється, щоб екран був 14-дюймовим, але окремо повинна бути мишка і клавіатура", – розповів Ляшко.

Читайте також: Чи готові п’ятирічні діти до школи? Пояснює освітній омбудсмен

Для того, щоб профілактувати порушення постави, щоб не було сколіозів, мало того, що треба підбирати меблі по росту, документ пропонує не менше 2 разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди. 

"Це також профілактуватиме порушення зору і слуху", – додає Ляшко.

  • У кожному закладі передбачається як мінімум 2-3 розміри меблів. 
  • Учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати в третьому ряді, від вікна, ближче до внутрішньої стіни. 
  • Учні, які проживають на відстані більше 2 км від закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл. 
  • Працівники шкіл, без різниці, вчителі чи працівники харчоблоку повинні проходити профілактичні медичні огляди. 

"В разі порушення термінів проходження профілактичних медичних оглядів працівники не повинні допускатися до школи і до залучення до освітнього процесу", – зазначив головний санітарний лікар. 

  • Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена.
  • Також змінили підходи до організації харчування.

З 1 січня 2021 року школи зобов’язані організувати окреме харчування для дітей, у яких є довідка від лікаря про певні дієтичні потреби із встановленим відповідним діагнозом.