Чи готові п’ятирічні діти до школи? Пояснює освітній омбудсмен
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Організувати шкільне навчання в ігровій формі для дітей п’яти років проблематично.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Так вважає освітній омбудсмен Сергій Горбачов, написав він на своїй фейсбук-сторінці.

Він представив результати дослідження, чи готові 5-річні діти до школи:

  • Мотиваційна готовність

Дітей 6-річного віку навчання приваблює як серйозна змістовна діяльність, яка призводить до певного результату.

Натомість діти 5-річного віку виявляють прагнення до школи тільки заради зовнішніх атрибутів (тобто їх приваблює саме приміщення школи, предмети шкільного інтер’єру тощо), що свідчить про їхню неготовність до навчання.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

  • Інтелектуальна готовність

Серед опитаних дітей високий рівень інтелектуальної готовності до навчання у школі продемонстрували 73% 6-річних малюків і лише 14% дітей 5-річного віку. Середній рівень показали 27% дітей 6-ти років та 72% дітей 5-ти років.

  • Емоційно-вольова готовність

Діти 6-річного віку здатні зменшити імпульсивність реакцій і можуть тривалий час виконувати не дуже привабливе завдання. Водночас діти 5-річного віку не мають вольової регуляції поведінки, що свідчить про їхню неготовність до навчання в школі.

  • Психологічна готовність

Високий рівень цієї готовності показали 59% 6-річних малюків, а серед 5-річних дітей – лише 5%. Середній рівень у 41% 6-річок та 76% 5-річок. Також 19% 5-річок продемонстрували низьку психологічну готовність.

Отож, освітній омбудсмен переконує, що діти 6-річного віку мають більшу готовність до школи ніж 5-річні.

Попит на раннє навчання дітей росте, часто за запитом самих же батьків, зазначають в офісі омбудсмена. 

А це може давати негативні наслідки, такі як:

  • із запізненням формуються важливі і необхідні для даного віку елементарно-природні навички (дитина не вміє зав’язувати шнурки, застібати ґудзики, різати хліб тощо); 
  • порушується особистісний розвиток (затримується формування природних для даного віку компонентів особистісної зрілості, з’являються певні особистісні і поведінкові девіації (страхи, тривожність, нав’язливість тощо), надміру ранні й виражені соціальні страхи, часті захворювання, алергії, дизартрії, емоційні дисфункції тощо;
  • затримується формування навчальної мотивації, виникають різноманітні невротичні реакції, у т.ч. виявів і ознак дезадаптації, здатних переростати в стійкі риси особистості й "вивчену безпорадність".

5-річки та 6-річки – це дві абсолютно різні вікові групи дітей, робота з якими потребує різного підходу, зазначає Горбачов. 

"Для дітей 5-и років організувати шкільне навчання в ігровій формі проблематично. Це потребує не лише розробки спеціальних освітніх програм, пошуку нових підходів щодо  адаптації дітей, перекваліфікації вчителів початкових класів, а й переобладнання освітнього простору, який має відповідати віковим, психологічним, фізичним особливостям дитини", – пояснив омбудсмен.

11 листопада керівник міносвіти Сергій Шкарлет озвучив ідею, аби діти йшли в школу з п'яти років. За його словами, наразі розглядають усі за та проти такого кроку.