Чому людям так подобається музика їхньої юності – дослідження
Фото: unsplash.com

Люди надзвичайно ностальгують за музикою, яку слухали в молодості. Наприклад, якщо ви були підлітком у 1970-х, то, напевно, вам подобається Queen, Stevie Wonder або ABBA. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Але чому? Чи ми справді вважаємо музику минулого кращою, чи це пов’язано зі спогадами про той час?

Про це вирішили дізнатися вчені Даремського університету (Велика Британія). Дослідження опубліковане в журналі Music and Science.

Музика тісно пов’язана з пам’яттю та емоціями. Так вона асоціюється з позитивними спогадами з юності чи дитинства. Під час пандемії пісні з минулого були одними із дієвих факторів покращення рівня задоволення життям. 

Загальні психологічні дослідження показали, що автобіографічні спогади (життєвий досвід) з певних періодів життя запам'ятовуються краще за інших. Тобто спостерігається явище "ремінісценція": люди непропорційно згадують спогади, коли їм було від 10 до 30 років.

Для цього явища було запропоновано кілька теоретичних пояснень. Одне з них: цей період життя містить багато нових переживань пов'язаних зі становленням особистості. Вони глибше закодовані в мозку. Біологічні та гормональні зміни також можуть підвищити ефективність наших спогадів у цей період.

Вчені виявили, що коли людей просять вибрати улюблену пісню, відбувається справжній спалах спогадів, який дає зрозуміти, що дорослі знають набагато більше про музику з юності, ніж про сучасну. 

Але чи означає це, що музика цього періоду пов’язана з власними спогадами?

У дослідженні вчені вивчали наявність "музичної ремінісценції" у групі з 470 дорослих, яким було від 18 до 82 років.

Їхньою метою було дослідити, як вік людини впливає на три фактори: ступінь пов’язаності пісні зі спогадами людини, наскільки пісня знайома і наскільки їм сподобалась вона.

Учасники прослухали 111 естрадних пісень, які були в чартах протягом 65-річного періоду (1950-2015 рр.). Далі вони оцінювали ці пісні за трьома вищезазначеними факторами.

В цілому для учасників музика, яка потрапляла в хітпаради протягом підліткового віку, не тільки оцінювалася як більш звична, але й асоціювалася з більшою кількістю спогадів.

Піковою віковою точкою було 14 років. Пісні, які слухали учасники у цьому віці, викликали найбільше спогадів. Так людям віком 40 років подобалися пісні їхнього підліткового віку більше, ніж інші.

Однак молодші за них учасники (у віці 18-40 років) не виявляли цієї ж тенденції. Вони нижче оцінювали музику зі свого юнацтва і вище – пісні, випущені до їхнього народження.

Це свідчить про те, що пісні з юнацького віку можуть тісно сплутатися зі спогадами минулого, навіть якщо нам особисто не дуже подобається ця пісня. Тобто, можливо, саме вона супроводжувала різні пам’ятні події цього періоду (шкільні танці, зустрічі з друзями, випускні тощо).

Однак деяким пісням надавали перевагу одразу декілька поколінь учасників. Наприклад, людям сподобалися пісні з кінця 1970-х до початку 1980-х років. Хоча серед учасників були ті, хто ще не народилися в той період.

Наприклад, "Hotel California" від The ​​Eagles, "I Will Survive" від Глорії Гейнор та "Billie Jean" від Майкла Джексона.

Отже, справа не в пісні і даті її виходу. Музика тісно пов’язана з нашими особистими спогадами. 

Читайте також:

  • Покращує пам'ять та мотивує до спорту. Як музика впливає на наш мозок – дослідження
  • Музика для тренувань: плейлисти для бігу, HIIT, йоги та інших тренувань
  • Відпочиваємо разом з Liga.Life: підбірка лаунжевих плейлистів та відео