Чому людям так подобається музика їхньої юності – дослідження
Фото: unsplash.com

Люди надзвичайно ностальгують за музикою, яку слухали в молодості. Наприклад, якщо ви були підлітком у 1970-х, то, напевно, вам подобається Queen, Stevie Wonder або ABBA. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Але чому? Чи ми справді вважаємо музику минулого кращою, чи це пов’язано зі спогадами про той час?

Про це вирішили дізнатися вчені Даремського університету (Велика Британія). Дослідження опубліковане в журналі Music and Science.

Музика тісно пов’язана з пам’яттю та емоціями. Так вона асоціюється з позитивними спогадами з юності чи дитинства. Під час пандемії пісні з минулого були одними із дієвих факторів покращення рівня задоволення життям. 

Загальні психологічні дослідження показали, що автобіографічні спогади (життєвий досвід) з певних періодів життя запам'ятовуються краще за інших. Тобто спостерігається явище "ремінісценція": люди непропорційно згадують спогади, коли їм було від 10 до 30 років.

Для цього явища було запропоновано кілька теоретичних пояснень. Одне з них: цей період життя містить багато нових переживань пов'язаних зі становленням особистості. Вони глибше закодовані в мозку. Біологічні та гормональні зміни також можуть підвищити ефективність наших спогадів у цей період.

Вчені виявили, що коли людей просять вибрати улюблену пісню, відбувається справжній спалах спогадів, який дає зрозуміти, що дорослі знають набагато більше про музику з юності, ніж про сучасну. 

Але чи означає це, що музика цього періоду пов’язана з власними спогадами?

У дослідженні вчені вивчали наявність "музичної ремінісценції" у групі з 470 дорослих, яким було від 18 до 82 років.

Їхньою метою було дослідити, як вік людини впливає на три фактори: ступінь пов’язаності пісні зі спогадами людини, наскільки пісня знайома і наскільки їм сподобалась вона.

Учасники прослухали 111 естрадних пісень, які були в чартах протягом 65-річного періоду (1950-2015 рр.). Далі вони оцінювали ці пісні за трьома вищезазначеними факторами.

В цілому для учасників музика, яка потрапляла в хітпаради протягом підліткового віку, не тільки оцінювалася як більш звична, але й асоціювалася з більшою кількістю спогадів.

Піковою віковою точкою було 14 років. Пісні, які слухали учасники у цьому віці, викликали найбільше спогадів. Так людям віком 40 років подобалися пісні їхнього підліткового віку більше, ніж інші.

Однак молодші за них учасники (у віці 18-40 років) не виявляли цієї ж тенденції. Вони нижче оцінювали музику зі свого юнацтва і вище – пісні, випущені до їхнього народження.

Це свідчить про те, що пісні з юнацького віку можуть тісно сплутатися зі спогадами минулого, навіть якщо нам особисто не дуже подобається ця пісня. Тобто, можливо, саме вона супроводжувала різні пам’ятні події цього періоду (шкільні танці, зустрічі з друзями, випускні тощо).

Однак деяким пісням надавали перевагу одразу декілька поколінь учасників. Наприклад, людям сподобалися пісні з кінця 1970-х до початку 1980-х років. Хоча серед учасників були ті, хто ще не народилися в той період.

Наприклад, "Hotel California" від The ​​Eagles, "I Will Survive" від Глорії Гейнор та "Billie Jean" від Майкла Джексона.

Отже, справа не в пісні і даті її виходу. Музика тісно пов’язана з нашими особистими спогадами. 

Читайте також:

  • Покращує пам'ять та мотивує до спорту. Як музика впливає на наш мозок – дослідження
  • Музика для тренувань: плейлисти для бігу, HIIT, йоги та інших тренувань
  • Відпочиваємо разом з Liga.Life: підбірка лаунжевих плейлистів та відео