Покращує пам'ять та мотивує до спорту. Як музика впливає на наш мозок – дослідження
Фото: unsplash.com

Наукою доведено, що музика має терапевтичного ефекту, який діє на пацієнтів, які пережили інсульт, людей з розладом аутистичного спектра (РАС), різними видами деменції і хворобою Паркінсона.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Психологи з сіднейського Університету Маккуорі (Австралія) провели огляд наукової літератури по цій темі і розробили Модель терапевтичного потенціалу музики (TMCM). Вона заснована на неврологічних механізмах її впливу.

Результати огляду опублікували в журналі Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Так вчені виявили сім типів впливу музики на мозок:

  1. Ефект залучення: музика покращує когнітивні функції, концентрацію уваги, пам'ять, настрій. Цей ефект може бути корисний під час терапії після інсульту, а також для підтримки когнітивних здібностей в похилому віці.
  2. Емоційний вплив: музики впливає на емоційний фон, в тому числі на рівень дофаміну (гормону щастя). Так музика може використовуватися для реабілітації пацієнтів з розладом аутистичного спектра, а також для підтримки пам'яті у пацієнтів з хворобою Альцгеймера.
  3. Мотивація до фізичної активності: музика допомагає під час фізичних вправ, спонукає до фізичної активності, що корисно для пацієнтів з хворобою Паркінсона і під час профілактики когнітивних змін у процесі старіння.
  4. Вплив на мову. Ритм музики збуджує нейрони в корі мозку, що позитивно впливає на моторні функції і мову – це корисно для розвитку мови у дітей з РАС, а також під час ритмічної терапії для пацієнтів з хворобою Паркінсона.
  5. Зниження болю. Музика здатна викликати у людей глибокі асоціації, впливати на сприйняття власної особистості, впливаючи на лімбічну систему головного мозку і на центри задоволення. Ефект може застосовуватися для зниження больових відчуттів і нормалізації емоційного фону для пацієнтів з хворобою Альцгеймера і людей після інсульту.
  6. Покращення соціальних відносин. Музика здатна впливати на гіпофіз, який збільшує вивільнення окситоцину – нейромедіатора, пов'язаного з соціальними функціями (побудовою стосунків). Ефект може застосовуватися для терапії пацієнтів з деменцією, хворобою Паркінсона і РАС.
  7. Створення позитивного настрою. Музика впливає на емоційний фон і відповідні структури мозку. Також вона використовується для створення позитивного настрою у пацієнтів. Це збільшує ефективність терапії.

На думку авторів огляду, модель TMCM покращить якість майбутніх наукових досліджень, пов'язаних з музичною терапією.

Читайте також:

  • Інсульт – це... Які симптоми, ознаки, лікування, де безоплатно і які можливі наслідки
  • Музика для тренувань: плейлисти для бігу, HIIT, йоги та інших тренувань
  • Відпочиваємо разом з Liga.Life: підбірка лаунжевих плейлистів та відео