Підрив Каховської ГЕС — як теракт вплине на екологію регіону
Каховська ГЕС після теракту

Через підрив окупантами Каховської ГЕС під загрозою опинилися декілька Національних природних парків. Про це LIGA.Life повідомив еколог, фахівець зі збереження екосистем ГО "Екодія" Богдан Кученко.

"Повінь впливає як на поселення, так і на екосистеми вниз по течії. Під загрозою опинилися декілька Національних природних парків з десятками унікальних видів і екосистем. Водні та прибережні екосистеми вище за течією, навпаки, постраждають від осушення. Мілководні протоки, затоки та заплави висохнуть, що призведе до масового спустошення екосистем", — розповів Кученко. 

Водночас еколог зазначив, що на цьому етапі складно спрогнозувати конкретні наслідки для природи, адже "поки ми не бачимо масштабу затоплення". 

"Перші реальні наслідки від підриву Каховської ГЕС ми зможемо побачити приблизно за тиждень, коли припиниться масове затоплення навколишніх територій", — наголосив Богдан.

Підрив Каховської ГЕС — як теракт вплине на екологію регіону
Каховська ГЕС у 2020 році. Фото: Google Maps

Крім того, підрив дамби призведе до зниження якості води у регіоні, попередив експерт. Адже дніпровська вода забрудниться стічними водами, побутовим сміттям, добривами та іншими сполуками.

Зоозахисна організація UAnimals, яка займається порятунком тварин у регіоні, прогнозує, що підрив Каховської ГЕС  негативно вплине на життя сотень тисяч людей у наступні роки.

"Обміління Дніпра призведе до знищення різноманіття тварин і рослин, проблем із водопостачанням для людей та сільськогосподарських угідь та створить загрозу епідеміологічної ситуації в Чорноморському регіоні", — зазначила у коментарі LIGA.Life операційна директорка UAnimals Ольга Чевганюк. Вона закликала інших зоозахисників допомогти з доставленням кормів, евакуацією та пошуком прихистку для евакуйованих тварин. 

Читайте також: Нова Каховка йде під воду після підриву ГЕС: два відео з міста