Практика усвідомленості корисна для здоров’я психіки. Доведено наукою
Фото: unsplash.com

Новий метааналіз, опублікований у журналі Nature Human Behaviour, оглянув понад 400 клінічних випробувань, що вивчають ефективність різних психологічних втручань на психічне здоров’я людини. Мета – емпірично класифікувати найефективніші тактики для його покращення.

"Під час стресових та періодів, коли ми живемо у постійному стані невизначеності, активна робота над психічним здоров’ям має вирішальне значення для зменшення ризику психічних та фізичних захворювань, – пояснює Джоеп Ван Агтерен, автор-кореспондент нового дослідження. – Наші дослідження показують, що існує безліч психологічних підходів, з якими люди повинні експериментувати, щоб визначити, що саме підходить для них".

Метааналіз зібрав дані 419 рандомізованих клінічних випробувань, які були згруповані приблизно в 10 категорій, включаючи когнітивно-поведінкову терапію (КПТ), практика усвідомленості (безоцінкове усвідомлене спостереження) та позитивні психологічні втручання (ІПП). Дослідження охопило 53 288 суб'єктів, розділених на три групи: особи з психічними захворюваннями, особи з фізичними захворюваннями та загалом здорові суб'єкти.

Найбільш значущим висновком дослідження стала висока ефективність практики усвідомлення. У всіх трьох групах ця категорія втручання, включаючи медитацію та роботу з диханням, призвела до найбільшого зростання добробуту.

Когнітивно-поведінкова терапія виявилася ефективною для поліпшення самопочуття у пацієнтів з клінічно діагностованим психічним захворюванням. Однак для таких, як правило, здорових пацієнтів, інший вид терапії, який називається терапією прийняття та прихильності (ACT), був більш корисним.

Загалом вчені зрозуміли, що оптимальний варіант для покращення самопочуття – це поєднання декількох методів терапії.

Іншим дещо передбачуваним висновком було те, що чим довше людина практикувала обраний метод, тим ефективніше він спрацьовував. 

"Для відчутного впливу просто одного або двох разів спробувати недостатньо", – зазначає співавтор Метью Ясіелло. "Незалежно від того, який метод люди випробовують, щоб це мало реальний ефект їм потрібно практикувати це тижнями та місяцями".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин