Препарат CoronaVac уже тиждень в Україні. Чому його досі не використовують
Ілюстративне фото: EPA

Першу партію вакцини китайського виробника CoronaVac, яку привезли в Україну 25 березня, досі не можна використовувати, станом на 31 березня.

Про це пише VoxCheck.

Причина – держпідприємству "Медичні закупівлі" не надали усіх необхідних документів, кажуть у ДП.

Ці документи компанія-постачальник "Лекхім" мала надати за три дні до поставки вакцини. Тобто, 22 березня.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

У пакеті документів мали бути рахунок-фактуру, сертифікат якості, документи про зберігання, макет пакування, реєстрацію від МОЗ та прекваліфікацію ВООЗ або ж однієї з країн, чиї реєстрації вакцин визнає Україна (наприклад, США, Канади, Японії).

Без цього пакету вакцини в Україні юридично немає, пояснює видання.

"Такий перелік документів не був наданий. Отже, немає підстав до прийняття продукції. У разі отримання всіх необхідних документів, ДП "Медзакупівлі України" готове перевірити та надати підтвердження чи зауваження до них у межах строків, визначених договором", – йдеться у повідомленні Медзакупівель.

У компанії "Лекхім" заявляли, що Медзакупівлі раніше не надали відповіді, що готові прийняти препарат. А запит вони направляли буцімто 4 березня.

Коли зможуть використовувати препарат

У Медзакупівлях кажуть, що постачальник повинен провести лабораторний аналіз продукції – це може тривати до 14 днів.

Головний санлікар Віктор Ляшко каже, що це займе 10 днів.

Разом з тим Лекхім за затримку доставки препарату має сплатити пеню. 

Першу партію у 700 тисяч доз мали привезти ще до 6 березня. Привезли 215 000 доз 25 березня. 

Пеня складає 0,1% за кожен день затримки партії. А з ціною у 504 грн за флакон, пеня за ці 215 тисяч доз уже перевалила за 2 млн. А на решту доз – якщо їх не привезуть до 2 квітня – уже нарахують 7% пені.

  • В кінці грудня 2020 року Україна підписала контракт на 1,9 млн доз з китайською компанією Sinovac. Поставити препарат доручили компанії-посереднику Лекхім.
  • У лютому 2021-го НАБУ початок розслідування про можливу закупівлю вакцин за завищеною вартістю. За даними Ради громадського контролю при НАБУ, мова йшла про закупівлю Sinovac. Глава МОЗ Максим Степанов вважає, що це справа нічим не закінчиться і буде закрито. А також звинуватив НАБУ у тому, що вакцинація в Україні не почалася вчасно.
  • Раніше він звинувачував ДП "Медичні закупівлі".
  • 3 березня Степанов говорив, що вакцину від Sinovac повинні поставити в найближчі дні, проте "щось йому підказувало", що може бути перенесення термінів поставки.