Сестра тенісу та подруга сквошу. Що таке баскська пелота?
Фото: офіційний сайт Federación Internacional de Pelota Vasca

Баскська пелота – це національний вид спорту іспанського регіону – Країни Басків. Гра має безліч різновидів, кожних з яких має свій вид майданчика, м’ячика та ракетки.

Попри таке різноманіття, історія виникнення та розвитку гри однакова. Пелота як і теніс є спадкоємицею французької гри же-де-пом, у якій м’яч перебивають через сітку за допомогою ракетки. 

Протягом ХІХ століття гра пелота набула своїх особливостей та стала розповсюдженою у регіоні та поза його межами. Наприкінці століття пелота стала відомою далеко за океаном – у Латинській Америці. Правда, правила від країни до країни дещо еволюціонували так само як і назва гри. 

Зірковий час гри розпочався на початку ХХ століття. Цікавим є той факт, що за однією з версій баскська пелота була включена до Олімпійських ігор 1900 року, які проходили в Парижі. Проте задокументованих свідчень про пелоту як олімпійський вид спорту того року не залишилось.

У 1924 році на Літніх Олімпійських іграх, які також проходили в Парижі, команди з Іспанії та Франції зіграли три матчі баскської пелоти. У результаті усіх ігор перемогу здобула команда Іспанії.

У 1968 році у Мексиці та у 1992 році в Іспанії також відбулись Олімпійські ігри за участі пелотарів. На Олімпіаді-1992 цю гру представляли не тільки французькі та іспанські команди, але й спортсмени з Аргентини, Мексики, Куби, Венесуели, Уругваю та Філіппін.

Попри те, що пелота не входить до сучасних Олімпійських ігор, вона досі залишається популярною та цікавою для гравців з усього світу. 

Відео: Youtube-канал Marco López Frontenis

Щоб краще познайомитись з баскською пелотою, пропонуємо прочитати топ-10 цікавих фактів про цей вид спорту.

1. Термін пелота, ймовірно, походить від вульгарного латинського терміна "pilotta" – гра в м’яч. Проте існує версія, що гра була названа на честь свого головного спорядження. Адже з іспанської слово "pelota" перекладається як "м’яч".

2. Пелота є популярною не тільки в Іспанії, але й у Франції. Окрім цього, ця гра розповсюджена серед жителів Аргентини, Чилі, Уругваю та Куби.

3. У США є аналог баскської пелоти – хай-алай. Вона розповсюджена в таких штатах, як Флорида, Коннектикут, Невада та Род-Айленд. Проте спорядження та правила дещо різняться від класичної гри. 

Відео: Youtube-канал flusyndrome

4. Існує чотири типи модальностей – типи майданчиків для гри в пелоту. Цікаво те, що кожному з них відповідають свої правила гри в пелоту:

  • трінкет (28,5 м завдовжки);
  • дуже короткий (30 м);
  • короткий (36 м);
  • довгий (54 м).

5. Існує 14 окремих дисциплін гри у пелоту. Найпопулярнішими з них є:

  • Ручна пелота. Гравці використовують мінімальний захист або взагалі грають голими руками. Традиційно в ручну пелоту грають чоловіки. Майданчик невеликий за розміром та тристоронній. Гравці грають або один на один, або пара на пару. Тактика гри полягає в тому, щоб завдати удар так, щоб суперник не відбив м'яч.
    До речі, м'яч зроблений з вовни. Всередині м'яча знаходиться тверде ядро. Зверху м'яч покритий шкірою. Недоліком цього виду пелоти є поява набряків на руках гравців від м'яча.
  • Палета з гумовим м'ячем. У такий вид пелоти грають як жінки, так і чоловіки. Їхнє спорядження – гумовий м'яч, який вони мають відбити короткою, але широкою дерев'яною ракеткою. 
  • Палета зі шкіряним м'ячем. Цей вид спорту схожий на пелоту з гумовим м’ячем. Проте м'яч зроблений зі шкіри. У цей вид пелоти грають здебільш чоловіки.
  • Ксаре виникла в 1885 році в Аргентині. У ній використовується заокруглена ракетка, середина якої заплетена мотузками.
  • Фронтеніс виник в 1900 році в Мексиці. Використовуються ракетки подібні до тенісних.

Відео: Youtube-канал VAPSI HERRERA

6. Головна задача пелотаря щосили кинути м'яч голою рукою або ракеткою (в залежності від виду пелоти) в стіну. Завдання суперника – відбити м'яч у повітрі, щоб він не вдарився об стіну. Якщо один із гравців пропускає м'яч, той лунко вдаряється об стінку, а суперник отримує одне очко. Розіграш ведеться до 60 очок.

7. На грі присутній арбітр, який слідкує за рухом м’яча, а також за поведінкою гравців. Пелотар може отримати штрафне очко, якщо заважатиме своєму супернику.

8. Деякі види пелоти вимагають захисне оснащення, наприклад, шоломи. Тому що м’яч може рухатись зі швидкістю 200 кілометрів на годину і травмувати або навіть вбити гравця.

9. Кількість гравців в пелоту варіюється від двох до шести. Збільшення кількості гравців означає збільшення майданчику для гри.

10. Пелота є національним видом спорту іншого регіону Іспанії – Валенсії.