Шкарлет проти НАЗЯВО. Рішення Окружного адмінсуду з'явилося в Єдиному держреєстрі
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба Кабміну

З’явилося рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо позову міністра освіти Сергія Шкарлета проти Національного агентства з питань якості вищої освіти.

Його опублікували на сайті Єдиного державного реєстру судових справ.

Зазначена дата надходження рішення – 5 квітня, реєстрації – 6 квітня, оприлюднення – 7 квітня.

Суддя ОАСК О.М.Чудак постановив частково задовольнити позов Шкарлета. А також стягнути з НАЗЯВО 840,80 грн на користь міністра.

Нардепка фракції "Голос" Інна Совсун вважає, що це рішення суду не означає, що в наукових працях Шкарлета немає плагіату.

Читайте також: Шкарлет – не плагіатор: той самий Окружний суд Києва. Що не так в цій історії

"У рішенні суду було формулювання, що НАЗЯВО перевищило свої повноваження. Це магічне формулювання, тому що закон "Про Вищу освіту" визначає повноваження цього органу, і там написано, що комітет з етики розглядає питання плагіату в наукових працях. Яким чином чарівний ОАСК ухвалив подібне рішення – дивно. Це рішення нікого не переконало", – зазначила вона у коментарі Цензор.нет.

  • У позові Шкарлет зазначив, що Комітет з питань етики "грубо порушив" його права на участь у процесі прийняття рішення суб'єктом владних повноважень.
  • А також зазначається, що комітет, по-суті, не мав права шукати плагіат в роботах Шкарлета, так як вони були написані до червня 2014 року, коли поняття "академічний плагіат" з’явилося в законі.
  • Шкарлет, зокрема, доводить, що його не проінформували щодо засідання комітету, або поінформували запізно і він не встиг підготувати захист.
  • У комітеті стверджують, що Шкарлета запрошували на засідання 11 вересня 2020 року вчасно, однак, він не з’явився там.

До суду Шкарлет звернувся 6 жовтня 2020 року. Справу зареєстрували за номером 640/23574/20. Суддя, який розглядав її Чудак О.М.

11 вересня, етичний комітет НАЗЯВО ухвалив рішення – у трьох роботах в.о. міністра Шкарлета є плагіат. Уривки наукових робіт агентство також надсилало на перевірку трьом міжнародним експертам.