Сила сміху. Як гумор допомагає нашому тілу та мозку – пояснює експертка
Фото: depositphotos.com

Сміх активізує декілька областей мозку, а саме: ті, які контролюють рухову, емоційну, когнітивну та соціальну обробку.

Про це розповідає професорка когнітивної психології Джанет М. Гібсон виданню The Conversation.

Так сміх має фізичну силу

Люди починають сміятися ще в дитинстві. Це допомагає розвивати м’язи і силу верхньої частини тіла: обличчя, голови та плечей.

Сміх активує кілька областей мозку: моторну кору, яка контролює м’язи; лобову частку, яка допомагає зрозуміти контекст; і лімбічну систему, яка модулює позитивні емоції.

Увімкнення всіх цих ланцюгів зміцнює нервові зв’язки і допомагає мозку координувати свою діяльність.

Активуючи нервові шляхи таких емоцій, як радість, сміх може покращити настрій і зробити фізичну та емоційну реакцію на стрес менш інтенсивною.

Наприклад, сміх може допомогти мозку контролювати рівень нейромедіатора серотоніну. Подібну функцію мають антидепресанти.

Мінімізуючи реакції мозку на загрози, це обмежує вивільнення нейромедіаторів та гормонів стресу, таких як кортизол, які з часом можуть погіршувати роботу метаболічних процесів, серцево-судинних та імунних систем.

Соціальна сила сміху

Багато когнітивних та соціальних навичок працюють разом, щоб допомогти людині відстежувати, коли і чому під час розмов виникає сміх.

Сміх створює зв’язки і збільшує близькість з іншими. Лінгвіст Дон Нілсен зазначає, що сильний сміх рідко трапляються на самоті, адже він має соціальну роль.

Наприклад, сміх немовлят – це зовнішня ознака задоволення, яка допомагає зміцнити зв’язки з батьками.

З дорослішанням сміх стає зовнішнім знаком спільного оцінювання ситуації. Наприклад, публічні оратори та коміки намагаються посміятися, щоб аудиторія почувалась психологічно ближче до них. 

Розумова сила сміху

Такі почуття, як щастя і радість, формують стійкість і посилюють творче мислення. Вони підвищують відчуття добробуту та задоволеність життям.

Дослідники виявляють, що позитивні емоції співвідносяться з оцінкою сенсу життя та допомагають людям похилого віку дотримуватися доброзичливого погляду на труднощі, з якими вони стикалися протягом життя.

Коли людина сміється, вона ставиться до себе або ситуації менш серйозно і може відчути силу розв'язувати усі проблеми.

Так в рамках дослідження психологи вимірювали частоту та інтенсивність сміху 41 людини протягом двох тижнів разом із їхніми показниками фізичного та психічного стресу.

Вони виявили, що чим більше вони сміються, тим менший стрес відчувають. При цьому інтенсивність сміху не мала значення.

Як тренувати сміх?

Психологи радять оточувати себе веселими людьми, дивитися комедії або записувати три кумедні речі, які сталися з вами сьогодні.

Також людина може потренуватися сміятися, навіть перебуваючи наодинці. Навмисно подумати про смішну ситуацію та від душі посміятися.

Існує навіть йога сміху – це техніка використання м’язів дихання для досягнення позитивних фізичних реакцій природного сміху примусовим сміхом (ха-ха-хі-хі-хо-хо).