Старі приміщення у містах будуть перетворювати на безбар’єрні простори: що там буде
Фотто: Big City Lab

В Україні запускають Центри життєстійкості — безбар’єрні простори, де мешканці та ветерани війни зможуть отримати психологічну та соціальну підтримку та правничу допомогу. Законопроєкт про такі центри днями підписав Кабмін. 

Профінансує створення просторів держава, а місцева влада має надати приміщення та організує роботу центрів. У перспективі такий простір має створити кожна громада. 

Урбан-бюро Big City Lab презентувало просту інструкцію, як перетворити старі приміщення на комфортні та безбар’єрні простори, не витрачаючи на це багато коштів та зусиль. Команда розробила спеціальний посібник-путівник.

Посібник безкоштовний та містить рекомендації з облаштування просторових рішень з урахуванням психологічного комфорту та найдрібніших деталей, що допоможуть зробити простір безбар’єрним.

Старі приміщення у містах будуть перетворювати на безбар’єрні простори: що там буде
Фотто: Big City Lab

"Окрім безпосередньої послуги життєстійкості у таких Центрах будуть послуги громадських організацій, ветеранські послуги, правові, оскільки вони дуже часто йдуть в комплексі до всіх соціальних потреб людини. І, звісно, будуть послуги служби зайнятості. Бо наше завдання – повернути кожну людину до економічної самостійності", – зазначила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

У перших пілотних центрах вже зараз отримують допомогу військовослужбовці, їхні дружини та діти, а також ті, хто втратив дім і вимушено переїхав у нове місто.