Рівень госпіталізацій з COVID-19 спадає, але прогноз смертності песимістичний – КШЕ
Ілюстративне фото: Роман Балук

Після семи тижнів зростання в Україні стабілізувалася ситуація з госпіталізацією хворих на коронавірус. З наступного тижня очікується збільшення кількості виписаних з лікарень пацієнтів.

Про це свідчать результати моделювання Київської школи економіки.

За даними експертів КШЕ, за останній тиждень кількість госпіталізацій знизилася на 11%.

"Середньодобова кількість виписаних з "ковідних" лікарень України досягла рівня госпіталізацій та продовжує зростати. З наступного тижня очікується "вивільнення" ліжкомісць на рівні країни, завдяки стабілізації кількості пацієнтів",- розповіли у Київській школі економіки.

Зазначається, що смертність поточної хвилі стабілізувалася на рівні +70% до пікових показників осінньої хвилі. Показник смертності наразі зафіксувався на позначці у 390 осіб на добу. 

Спадання добової кількості померлих також може розпочатися вже з наступного тижня.

"Офіційні дані по смертності продовжують чітко відповідати середньому і песимістичному сценаріям поширення захворюваності на COVID-19 у другому кварталі 2021 року. Це означає від 55 000 до 75 000 померлих станом на 30 червня 2021 року", – додали у КШЕ.

Читайте також: Коронавірус. KSE спрогнозувала смертність в Україні до кінця червня – три сценарії

Експерти очікують, що дві області – Чернівецька та Львівська – можуть вийти із червоного рівня епідемічної небезпеки вже на наступному тижні.

Натомість Дніпропетровська область має найвищий рівень входження до червоного рівня епідемічної небезпеки через високу зайнятість "ковідних" ліжок.

Щодо Києва, то прогнозується, що з червоного рівня епідемічної небезпеки столиця може вийти на початку травня.

Разом з тим у КШЕ наголошують, що існує високий ризик повторного зростання захворюваності на COVID-19.

Зокрема, через нехтування  карантинними правилами,  передчасне  зняття  карантинних  обмежень,  а  також розповсюдження  більш  заразних  варіантів  вірусу  -  британського  та  південноафриканського.

Читайте також: Коронавірус. У МОЗ назвали області з найвищою летальністю