Почути власне "я": як припинити себе критикувати. Поради психолога
Фото: depositphotos.com

Кажемо іншим приємні слова, але боїмося сказати компліменти собі – це небезпечна закономірність, вважає доктор філософії Роберт Пафф.

Він зазначає, із собою потрібно "спілкуватися", і не лише в ті моменти, коли ви знову зробили щось не те.

Годі казати собі, що ви недостатньо красиві, успішні чи гідні, що ви гірше за когось. Навпаки – дозвольте собі казати про ваші перемоги.
 
За словами Паффа, зазвичай у саморозмові (психологи це називають терміном "Self-talk") людина каже собі правду про те, що відбувається.

Але ця правда знаходиться на дуже тонкій межі між жорстокою чесністю та образливими відгуками. Коли ви кажете собі таку правду, ви робите… боляче.

Кожну правду можна сказати з різним інтонаційним та емоційним забарвленням.

"Наприклад, ви зацікавлені більше займатися фізичними вправами. Негативна саморозмова в цій ситуації виглядатиме так – ви дивитеся у дзеркало та думаєте: "Я ненавиджу те, як я виглядаю". Ці думки можуть здаватися нам дуже реальними, але вони не допоможуть нам у пошуках щастя", – каже Паффа.

А можна мотивувати себе іншою фразою. Наприклад: "Я сьогодні буду займатися спортом, бо мені цікаво пробігти цю дистанцію". Тобто видати свій бажаний результат, але з позитивним забарвленням.

Важливо розрізняти мислення, шкідливе для власної гідності та мислення, яке покликане м’яко нагадувати про ваші цілі, вважає Паффа.

Як побудувати саморозмову з позитивним забарвленням?

Змінюйте схеми мислення

Потрібно замінити негативні саморозмови на добрі та співчутливі коментарі.

Пафф запевняє, чим більше людина практикує доброзичливість та любов до себе, тим легше їй буде досягти своїх цілей.

Важливо: не лише ви маєте позитивно мислити, але й люди поруч з вами.

Наприклад: якщо ви проводите час з кимось, хто завжди критикує вас, вашу роботу, вигляд чи близьких вам людей, потрібно зупинити його.

А потім встановити чіткі межі у вашому спілкування, чи взагалі розірвати стосунки.

Одна справа – критика за щось, інша – просто вкотре довести вам, що ви нічого не варті. Навіщо ці додаткові комплекси?

Уникайте негативу в соціальній мережі

Люди почуваються в безпеці за своїми екранами. Вони можуть ділитися своїми позитивними думками зі світом, а можуть бути жорстокими, знаючи, що їх за це ніхто не покарає.

"Протягом багатьох років я працював із багатьма відомими знаменитостями. Загальною темою серед цих відомих людей було те, наскільки на них вплинули слова, які вони прочитали в соціальних мережах. Ми повинні пам’ятати, що наші слова мають значення. Через це важливо проявляти доброзичливість до всіх. Коли ми доброзичливі до інших, ми стаємо кращими до себе", – каже Пафф.

Серед інших "рецептів" від негативної саморозмови експерти виокремлюють:

  • Назвати свого критика – вигадайте кумедне ім’я для свого голосу. Наступного разу, коли ви почнете себе "жерти" через те, що вам щось не вдалося. Уявіть, що обговорюєте цю проблему із якимось знайомим. Називайте у своєму діалозі його цим кумедним ім'ям. Посміхніться. Оцініть наново ситуацію. І ви побачите, що трагедії не відбулося.
  • Іноді розмова з другом може допомогти нам подолати негативну саморозмову. Варто зателефонувати близькій людині та сказати, що ви не вірите у власні сили або пояснити, що зараз вас непокоїть. Друг вас підтримає. Сором та провина ростуть таємно. Не живіть наодинці зі своїми думками.
  • Бути собі другом. Ми ніколи б не назвали свого найкращого друга невдахою. Але такі коментарі чомусь легко кажемо про себе. Один зі варіантів перемоги над нашим внутрішнім критиком – стати собі найкращим другом.

Пам'ятайте: потрібно святкувати маленькі перемоги, які ви робите. А головне – пам’ятати, що вони були та є.

Зазвичай, коли людина починає себе критикувати, то вона забуває, що досягала та успіхів.

А це головний аргумент, що ви не все програєте, у вас також є "білі смуги" в житті, які треба цінувати.