В КМДА знищили дані тих, хто реєструвався на залишки вакцин. Що це означає
Вакцинація проти коронавірусу в Україні. Ілюстративне фото: Сергій Долженко/EPA

Людям, які реєструвалися в Києві на залишкову дозу вакцини проти COVID-19, повідомили, що їхні дані видалили з бази.

Такі повідомлення розіслав Департамент охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації.

Координатор вакцинації у Києві Василь Животенюк у коментарі для LIGA.Life сказав, що це розіслали усім людям, які реєструвалися через Гугл-форму на залишкові дози препарату.

"Наказ про залишкові дози скасований Міністерством охорони здоров’я. Повідомлення надіслали усім, хто подав гугл-форму. Всім до одного, немає значення кому, бо наказу (про щеплення залишковими дозами, – ред.) вже немає", – пояснив Животенюк.

За його словами, ці люди тепер мають записатися в основну чергу на вакцинацію: через сімейного лікаря або у застосунку "Дія". А якщо вони вже були зареєстровані в черзі, то там і залишилися, цього ніхто не скасовував.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Що стосується другої дози вакцини, людина, яка отримала першу дозу – вже в основному списку на другу дозу разом з усіма, хто вакцинувався.

"Якщо ви першу дозу отримали, то вже немає значення, хто ви і яким методом вас вакцинували, вас запросять на другу дозу через 12 тижнів стовідсотково", – запевнив він.

Животенюк пояснив, що смс розсилають через те, що був випадок, коли чоловік, який записався через Гугл-форму, після відмови у вакцинації почав оспорювати юридично, що його не попередили про обробку персональних даних.

Якщо хтось з тих, хто реєструвався через Гугл-форму, ще не отримав таке повідомлення, має ще отримати, додав координатор.

В Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що зміни до Дорожньої карти вакцинації більше не передбачають щеплення залишковими дозами.

"Тепер для уникнення утилізації залишку вакцини від коронавірусної хвороби до щеплень залишковими дозами можна долучати лише осіб, визначених у першому та другому етапах вакцинації", – йдеться в повідомленні.

  • 1 березня МОЗ дозволило вакцинувати залишковими дозами препарату (аби ті не псувалися) громадських діячів, щоб популяризувати вакцинацію.
  • В кожній області це сприйняли по різному. В Тернопільській, наприклад, 40 доз поїхало з бригадою в приватну фірму депутата.
  • 16 квітня МОЗ ухвалило рішення, за яким залишкові дози вакцин більше не можуть використовуватися для щеплення публічних осіб.