У Києві розбирають чергову історичну будівлю. Інспектора КМДА не пустили (Оновлено)
Лук’янівська поліцейська дільниця без даху. Фото: Дмитро Петров

17 вересня почали розбирати будинок Лук’янівської поліцейської дільниці на вулиці Січових Стрільців, 91. Збудований він був за проєктом архітектора І. Ніколаєва 1901 року.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Історична будівля залишилася без даху, про це повідомляє пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

У Києві розбирають чергову історичну будівлю. Інспектора КМДА не пустили (Оновлено)
Фото: Дмитро Петров

Пам’яткоохоронець розповів, що будинок внесений до Переліку цінної історичної забудови під №57, яка потребує додаткового захисту ще з 2021 року. За три роки Департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав будівлі статусу пам’ятки. А Департамент територіального контролю міста Києва видав картку на порушення доброустрою – "ремонт будівлі".

За проєктом, у будівлі мали замінити покрівлю, дотримуючись будівельних норм, замінити вікна, двері, провести теплоізоляцію та відновити окремі конструкції будівлі й функціональні об’єкти. Роботи планували виконувати без втручань у наявні тримальні конструкції.

Підрядником робіт з ремонту будинку є ТОВ "Ягуар", компанія що попередньо влітку руйнувала Лісопильню Сніжка, 1902 року на вул. Турівській, 29а.

Станом на вечір 17 вересня роботи вдалося зупинити, але історична будівля залишилася без даху. Однак вранці 18 вересня помітили вантажівку, яка вивозила цеглу, про це пише ГО "Спадщина".

У Києві розбирають чергову історичну будівлю. Інспектора КМДА не пустили (Оновлено)
Фото: ГО

Петров зазначив, що аналогічний "капітальний ремонт" пам’ятки завершився розбиранням "Будинку з комахами", 1893 року на вул. Володимирській, 93.

"Минуло менше як два місяці з моменту зруйнування історичної Садиби Зеленських, як у Києві розбирають чергову історичну памʼятку", – з допису пам’яткоохоронця.

Оновлено: 18 вересня у департаменті охорони культурної спадщини КМДА повідомили, що направили до Лук’янівської поліційної дільниці інспектора, щоб він ознайомився з документацією.

За результатами огляду, активних будівельних дій інспекція не зафіксувала, проте і в середину інспектор не потрапив. Ворота на будівельний майданчик були зачинені.

Інспектор підсумував, що наразі відсутній інформаційний стенд, а також залишив повідомлення згідно якого зобов’язав з’явитися та надати Департаменту всю наявну дозвільну і проєктну документації.