У НСЗУ пояснили, як пацієнтам отримати безкоштовну хірургічну допомогу
Ілюстративне фото pixabay.com

У Національній службі здоров'я заявили, що за хірургічні операції у стаціонарі лікарні отримали 5,5 мільярдів гривень. Всього контракт за пакетом “Хірургічні операції у стаціонарних умовах” підписали 844 медзаклади.

За даними НСЗУ, пацієнт може звернутися за безкоштовною хірургічною допомогою до будь-якої з цих лікарень незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. 

До безоплатного пакету хірургічної допомоги в стаціонарі медзакладу включено: 

  • проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії;
  • інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні, післяопераційний моніторинг пацієнта;
  • знеболення та подальша медикаментозна терапія; цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • медична реабілітація в гострому періоді для запобігання виникнення післяопераційних ускладнень;
  • лікарські засоби з національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали та харчування у стаціонарних умовах.

Повідомляється, що також пацієнту безоплатно надаються безоплатно ліки та медичні вироби, які лікарня отримує через централізовані держзакупівлі.Інформація про їх наявність має бути розміщена на інформаційній дошці в лікарні та на її сайті.

“Щоб отримати хірургічну допомогу безоплатно пацієнту необхідно: отримати направлення свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, та звернутись до обраного медзакладу. У разі невідкладного стану пацієнт може звернутись до лікарні без направлення, або викликати “швидку” за номером 103, яка за необхідності доставить його до медзакладу”, - заявили у НСЗУ

У відомстві наголосили, що медична допомога пацієнту у невідкладному стані надається безоплатно без жодних додаткових умов – без направлення і без декларації з лікарем.

Зазначається, що платними в закладі можуть бути лише додаткові сервісні послуги, наприклад, перебування в палаті підвищеного комфорту, або покращене харчування. На ці послуги мають бути встановлені офіційні розцінки і оплачувати їх потрібно через касу медзакладу.

У Національній службі здоров'я додали, що з квітня лікарі виписали майже 50 тисяч електронних направлень пацієнтам на проведення хірургічних процедур, понад 60% з них вже виконані, тобто пацієнти отримали потрібну їм допомогу. 

  • В 641 постанові Кабінету міністрів йдеться, що в помаранчевій зоні забороняється проведення планових операцій та госпіталізації.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, які операції дозволені у помаранчевій зоні.