В Україні розпочинається новий спалах COVID-19 – аналіз Київської школи економіки
Ілюстративне фото: пресслужба ДПСУ

Є підстави вважати, що в Україні розпочинається новий спалах коронавірусу.

Про це заявив Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час презентації аналізу поширення захворюваності на COVID-19 в Україні 4 лютого.

За його словами, кількість госпіталізованих людей переважає тих, хто виходить з лікарень, а отже очікується перевантаження медичної системи.

"За офіційною статистикою кількість людей, що одужали переважає кількість нових випадків у 2,5 рази. Це не означає, що захворюваність йде на спад. За офіційною статистикою, кількість госпіталізованих переважає кількість виписаних з лікарень. Це означає, що захворюваність зростає. Поки що його яскраво видно у трьох регіонах – івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька область", – сказав Ковтонюк.

На думку експерта КШЕ, Україні слід відійти від показника виявлених випадків при аналізі ситуації з поширення COVID-19, натомість треба розглядати кількість та динаміку госпіталізованих. І саме від цих показників ухвалювати рішення, зокрема і щодо запровадження карантинних заходів.

Ковтонюк прогнозує подальше навантаження на систему охорони здоров’я й рекомендує представникам влади зосередити увагу на реанімаційних ліжках, оскільки саме вони нині є "вузьким" місцем в лікарнях. Впродовж всього січня їх зайнятість тримається на рівні 45% і буде зростати.