"Питання, що стосується і здоров’я інших". Позиція ПЦУ щодо вакцинації – заява
Голова ПЦУ Епіфаній. Фото: Андрій Гудзенко/Liga.net

Православна церква України оприлюднила свою позицію щодо вакцинації з початком кампанії зі щеплення від COVID-19 в Україні.

Відповідну заяву опублікували на фейсбук-сторінці ПЦУ.

"ПЦУ немає жодних заперечень щодо вакцинації в цілому як медичної процедури: вона не суперечить ані Божим заповідям, ані засадам християнської віри. Водночас Церква не буде примушувати будь-кого до вакцинації. Процедура мусить бути добровільною та усвідомленою", – наголосили в заяві.

Читайте також: Коли і де можна буде записатися в чергу на вакцинацію від COVID-19. Пояснює МОЗ

В Православній Церкві України закликають вірян самостійно робити вибір вакцинуватися чи ні, спираючись на фахові висновки та рекомендації лікарів, спеціалістів. 

Крім того, там наголосили, що Церква як інституція, а також священнослужителі та релігійні діячі "не можуть і не повинні брати на себе відповідальність" щодо сертифікації, якості, ефективності, умов транспортування і зберігання вакцини, а також доцільності щеплення для конкретної людини.

У ПЦУ кажуть, що це зона відповідальності системи охорони здоров’я та держави.

Тому, резюмували в заяві, віряни мають самі ретельно зважити всі за і проти, пам’ятаючи, що питання вакцинації не є виключно особистим, а безпосередньо стосується здоров’я інших.