Втрата зубів підвищує ризик смерті через хвороби серця. Вчені пояснили зв'язок
Фото: unsplash

Випадіння всіх або більшості зубів на 66% підвищує ризик смертності від серцево-судинних хвороб.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це свідчать результати огляду досліджень, опублікованого в Journal of Endodontics, передає Sciencealert.

Вчені припускають, що втрата зубів і погана гігієна ротової порожнини підвищує ризик потрапляння інфекції в кровообіг. Та своєю чергою шкодить не лише яснам, але й серцю.

Однак є й безліч інших факторів, які шкодять серцю: паління, надмірні фізнавантаження, діабет, підвищені холестерин та артеріальний тиск. Це ускладнює роботу дослідникам і ставить під сумніви звʼязок між втратою зубів та серцево-судинними хворобами.

Наприклад, в аналізі 2018 року вчені врахували, чи палять їхні учасники. Так виявили, що хвороби серця спричиняє не втрата зубів, а погана звичка. Проте інші дослідження надали протилежні докази.

Намагаючись пояснити розбіжності в попередніх працях, автори нового огляду зосередилися на численній втраті зубів, об'єднавши дані 12 досліджень. Усі вони базувались на відстеженні здоровʼя учасників протягом 3-49 років.

Так вчені виявили: ризик смертності від серцево-судинних хвороб підвищувався серед тих, хто втратив від 22+ зубів.

"Результати чітко показують, що втрата зубів – не тільки стоматологічна проблема, але й вагомий фактор смертності від серцево-судинних захворювань", – стверджує Аніта Аміношаріае, ендодонтистка і дослідниця стоматології в Університеті Кейс Вестерн Резерв в Огайо.

Попри те, що для остаточних висновків потрібні подальші дослідження, цей огляд вкотре підкреслив важливість догляду за ротовою порожниною. Так експерти радять обмежити в раціоні солодке та оброблену їжу для профілактики карієсу, а також не забувати про регулярні чекапи у стоматолога.