За кордоном зараз 24 000 вчителів. За яких умов їх можуть змусити повернутися чи звільнити

Директор школи визначає режим роботи закладу з урахуванням думки обласної військової адміністрації. І з урахуванням поточної ситуації керівнику треба буде приймати рішення, розповів в інтерв’ю LIGA.Life начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

"Можливий варіант,  що всі повинні повернутися і школа повністю переходить на очний режим, всі працюють очно. А можливий змішаний варіант. Не виключено, що керівник може окремим працівникам за їхньої заявою дозволити працювати дистанційно", – сказав Кононенко. 

Він додав, що зараз за кордоном – 24 000 вчителів і 671 000 учнів. 

Кононенко також пояснив, за яких умов керівник закладу може звільнити вчителя, який не повернеться з-за кордону.

Якщо визначать, що школа працює очно, якщо є наказ про скасування дистанційки і якщо вчитель порушуватиме трудове законодавство і не виходитиме на зв’язок, тоді "через певний час таке може бути". 

"Але ми рекомендуємо уважно до цього ставитися і по можливості вирішувати питння індивідуально з кожним вчителем", – додав начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН.

Квітнева урядова постанова, яка змушує держслубовців, що стали біженцями, повернутися в Україну, не стосується вчителів та вихователів. На цьому наголошує освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

  • Нагадаємо, що згідно з постановою, робота держпрацівників, членів виконавчого органу та керівників суб’єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку. Омбудсмен пояснює, що заклад освіти комунальної форми власності не є "суб’єктом господарювання державного сектору економіки".