Першим у світі закладом дистанційної освіти вважають Відкритий університет Великобританії, заснований у 1969 році. Проте активний розвиток онлайн-навчання почався з 2000-х, щойно в будинках людей з’явилися комп'ютери та інтернет. Тоді ж почали набирати популярності трансляції, а вже згодом – і масові онлайн-курси з можливістю отримувати зворотний зв'язок від вчителя.

У 2020 році через COVID-19 і послідуєчий карантин близько 1,5 млрд учнів по всьому світі були вимушені навчатися з дому через карантин. Деякі держави, як-то Сінгапур, Естонія, Китай, вже мали національні освітні платформи і впоралися з викликами пандемії найефективніше. В Україні саме карантин став поштовхом для створення аналогічної платформи. Так, в грудні 2020 року, розпочав свою роботу проєкт Всеукраїнська школа онлайн, розроблений за ініціативи Міністерства освіти та науки України, Міністерства цифрових трансформацій та Українського інституту розвитку освіти.

Можливості дистанційного навчання досі викликають в українців сумніви і породжують безліч питань та міфів. 

Чи можливо навчати та навчатися онлайн якісно

Онлайн-навчання не замінить живого спілкування та не знецінить роботу вчителя – саме вчителі модерують, контролюють процес навчання та мотивують учнів займатися дистанційно. Варто розуміти, що освітні онлайн-платформи – це, в першу чергу, додаткові сучасні інструменти для вчителя, а не його заміна.  

Головний виклик для учнів під час онлайн-навчання – це брак концентрації. У вирі щоденних безперервних потоків інформації зосереджуватися важко навіть дорослим, а дітям – тим більше. Тому особливо важливо отримувати матеріал дозовано. Короткі, але цікаві візуалізовані відео уроки з елементами гейміфікації, що закріплюють знання виконанням тестів та завдань будуть для дітей ефективними.

Світовий тренд в онлайн-освіті, який підтримує і ВШО, – це мікронавчання: коли інформація викладається стислими блоками, кожен з яких супроводжується завданнями. Такий підхід дозволяє довго не зависати на одному форматі контенту й перемикати увагу. Але зібрані разом, ці блоки, наче частинки пазлу, висвітлюють цілу тему.

Ще однією безперечною перевагою онлайн навчання є безмежний доступ до цікавої і корисної інформації. Світ стає все більш відкритим, сьогодні кожен бажаючий може переглядати лекції від Гарвардського університету, чи курс Єльського Університету про щастя.

Чому варто довіряти державній платформі

Перш, ніж потрапити на платформу ВШО, кожен урок проходить вісім етапів перевірки якості.

Спочатку його погоджує методист, щоб урок відповідав державній програмі та календарю викладення, далі – літредактор та експерт з інклюзії. Готовий сценарій узгоджується з Українським інститутом розвитку освіти, а потім за ним проходять зйомки з учителем. Відзнятий матеріал знову переглядається і передається на схвалення до державного експерта. До того ж на платформі вчителі розміщують корисні додаткові навчальні матеріали. 

Як же батькам організувати процес дистанційного навчання

Під час карантину учень – той самий фрілансер. То ж, організовуючи графік дитини, уявіть, що ви організовуєте власний.

Почніть з режиму сну: важливо лягати спати й прокидатися в один і той самий час. Разом з дитиною створіть план задач на день, він має бути осяжний: тоді кожна успішно виконана справа буде мотивувати взятися до іншої. Інакше є шанс, що дитина буде прокрастинувати, не знаючи, як підступитися до нескінченної купи завдань.

Разом дотримуйтеся умовного домашнього розкладу: робота/навчання, спілкування, прогулянки, перерва на їжу – всьому має бути свій час.

Аби концентруватися було легше, згадайте про відомий ще з 80-х метод Pomodoro: ставите таймер на 20-25 хвилин і на цей час пропонуєте дитині цілком поринути в навчання. Потім – п'ять хвилин відпочинку, і так далі. Погодьтеся, пропозиція зосереджено попрацювати 25 хвилин звучить значно привабливіше, аніж "вчимося три години, а лише потім – дивимося мультик". Такі навчальні спринти однаково ефективні як для дітей, так і для дорослих. 

І наостанок, попри безліч переваг гаджетів та онлайну, не забувайте про книжки. Читання один одному ввечері – чудове поєднання приємного з корисним.