У цей час міністр охорони здоров’я Максим Степанов не знаходить нічого кращого, як продовжувати розказувати історію про чемпіонів по боротьбі з коронавірусом. На брифінгу він заявляє:

"На сьогодні показник летальності COVID-19 в Україні складає 2,1%, тоді як у Франції – більше 9%, Великобританії – 11%, Німеччині – 4%, США – 3%. Це вказує на дієвість введених в країні карантинних обмежень та правил, ефективність національних протоколів лікування".

Перше речення тут – маніпуляція. Друге – брехня.

Показник летальності нічого не говорить про сьогоднішню смертність від COVID-19 та шанси людини померти, якщо вона захворіла.

Летальність – це ділення смертей від COVID-19 за весь час на кількість випадків за весь час. 

Міністр обирає країни, де навесні була величезна кількість смертей і порівнює з Україною, де одразу ввели карантин (як і в більшості країн Європи насправді) і не було переповнених лікарень. Цим він хоче створити враження, що ймовірність померти від COVID-19 в Україні дуже низька. І куди там до нас англійцям з німцями.

Фахівці Оксфордського університету пояснюють, що показник летальності (case fatality rate) не можна використовувати для ілюстрації того, який шанс померти від COVID-19 у тій чи іншій країні. І наводять приклади, як маніпулюють цим показником.

Маніпулює ним і український міністр.

А ось реальна ситуація зі смертністю від COVID-19 в Україні порівняно з Францією, Британією та Німеччиною. Вона на малюнку. 

COVID-19: Україна летить у сценарій, коли лікарні переповнені, а смертність зашкалює
Скільки людей померли за останні тижні від COVID

За минулі два тижні у Німеччині померли 56 людей, у Великій Британії 129, у Франції 250.

В Україні за два останні тижні померло 576 людей – більше ніж у Британії, Франції та Німеччині разом взятих.

Тепер подивіться на тенденції (винесені на малюнку у бокси). 

У трьох країнах після весняної кризи смертність впала до низьких значень і там залишається, не дивлячись на збільшення нових випадків останніми тижнями.

В Україні смертність стрімко зростає. Ми швидко рухаємося туди, де Європа була навесні. У разі переповнення лікарень летальність миттєво злетить до весняних показників Західної Європи і вище.

Це все відбувається прямо зараз, за нашими вікнами. І саме завдяки "дієвості" введених в країні карантинних обмежень та правил та "ефективності" національних протоколів лікування.