ВІЛ – це вже звичайна хронічна хвороба, від якої є всі ліки в достатній кількості та яка при регулярному прийому терапії ніяк не впливає на повсякденне життя людини. 

Але, попри це, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ, Україна все ще на одному з перших місць серед країн Європейського регіону за кількістю людей, які живуть з ВІЛ. За оцінками екпертів, це майже 250 000 осіб. 

Кожен третій з них або не знає, що має ВІЛ, або не стоїть на медобліку та не отримує лікування. Лише 68% перебувають під медичним наглядом — це 169 787 пацієнтів. 

Ліки отримують 136 105 ВІЛ-позитивних українців. Ще у 2009 році на ВІЛ-терапії були лише 15 871. 

Основний шлях передачі ВІЛ – статевий. Серед вперше зареєстрованих осіб з ВІЛ  у 2019 році 71% інфікувалися через гетеросексуальний контакт, а 3% – гомосексуальний. 

У 2019 році вперше у житті діагноз ВІЛ встановили 16 405 людям – з них переважно чоловіки (близько 64%), мешканці міст (76%) та люди віком 25-49 років (78,7%).

Ми закликаємо всіх тестуватися на ВІЛ / гепатити мінімум раз на рік – тим більше, що зараз у сімейних лікарів є всі можливості для цього.

До послуг пацієнтів – безкоштовні експрес-тести по крові на 4 інфекції: ВІЛ, гепатити C, B та сифіліс. Можна здати просто експрес тест на ВІЛ – вони бувають також по слині (якщо у вашого сімейного лікаря такі є). Також оральний тест можна замовити безкоштовно.

Сімейний лікар проводить дотестове консультування, з'ясовує аспекти стилю життя пацієнта (чи належить він до груп ризику інфікування ВІЛ), та, якщо необхідно, тестує. Це проста процедура, коли в пацієнта беруть краплю крові та за 15 хвилин можна отримати результат.

За потреби сімейний лікар може перенаправити до іншого фахівця – виписати направлення до інфекціоніста або дерматовенеролога. Якщо в людини позитивний результат експрес-тесту — її направляють для подальшої діагностики  на інший, більш розгорнутий тест, який визначає вірусне навантаження.

Діагноз "ВІЛ" встановлюють уже після уточнюючого тесту, та призначають лікування, яке знижує вірусне навантаження, не дає вірусу розмножуватися та згодом робить людину безпечною при будь-яких видах контактів. 

Якщо сімейний лікар відмовляється тестувати, це пряме порушення наказу МОЗ, передбаченого чинними нормативно-правовими базами. 

Якщо у вашого сімейного лікаря раптом немає тестів, він може направити вас до найближчого пункту тестування. 

Вчасне діагностування  на ВІЛ та початок лікування – гарантія вашого довгого та повноцінного життя!

LIGA.Life стала інформаційним партнером кампанії "Твій сімейний лікар". Це соціальна кампанія на підтримку трансформації сімейної ланки медицини. Тому ми продовжуємо серію корисних пояснювальних матеріалів про здоров'я від українських сімейних лікарів.