Британці багато і добре не лише тестують населення, а ще й вивчають коронавірус, тож вони здатні багато чого помітити. Зокрема, новий штам коронавірусу, який називають VUI-202012/01 (від Variant Under Investigation in December 2020, варіант 01).

Він відрізняється на 17 мутацій, частина з яких зачіпає найбільш делікатну ділянку – S-білок вірусу, який зв’язується з людським рецептором та відповідає за проникнення вірусу до клітини. Новий штам виявили уже не тільки у Британії, але і Данії, Нідерландах та Австралії.

Слова "мутація", або числа "17" не треба боятися. Із 30 000 букв геному коронавірусу у всьому світі мутувало вже 2/3. 

Не одночасно, але в різних частинах світу ми можемо зустріти вже 2/3 тих варіацій коронавірусу, які могли б відбутися. Якщо б серед них були мутації, які дають вірусу принципово нові властивості, ми б уже могли їх знайти. 

Не за всіма мутаціями активно стежать, можуть бути й комбінації мутацій, і не всі нуклеотиди вірусу мутували. Але багато з того, що могло статись, вже сталось. Тож ми зараз десь у тому місці шляху, коли пройшли уже більше, ніж залишилось.

Мутація – це природний процес, не пов’язаний з монстрами які нападають, і супергероями в трико. 

Що ми знаємо про новий штамм?

Поки що мало. Наразі усі дії скеровані на вивчення та попередження потенційних загроз. Ми знаємо, що штам виник, як мінімум, у вересні. Є непрямі дані, які кажуть, що він шириться швидше, ніж звичайний. Чому непрямі? Бо це ще треба довести.

Схожа історія була з мутацією D614G (початковий уханьський коронавірус SARS-CoV-2 мутував в європейську форму D614G, яка зараз відповідає за переважну більшість випадків хвороби в світі. – Ред.) , яка теж входить у 17 відмінних властивостей цього штаму, але виникла ще весною. Вона швидко ширилась в багатьох країнах Європи, що могло бути пов’язано з її підвищеною схильністю до поширення. 

Але потім вчені показали, що такої властивості у мутації, скоріш за все, немає. Вся справа в ефекті засновника: хто перший в закриту країну прийшов, той там більше і розмножується.

Наразі всі дані кажуть про те, що новий штам шириться на 71% швидше, ніж інші. Але як це пояснити, наразі незрозуміло. 

Причина може бути в якомусь конкретному вогнищі – буфетниці в популярній їдальні, або справді в нових властивостях вірусу.

Відповідь на це дасть або мокрий експеримент з людськими клітинами і вірусом, або аналіз геномних даних з різних країн за різні періоди. 

Ще ми знаємо про підвищене вірусне навантаження від цього штаму. Це означає, що при аналізі цього вірусу в тканинах людини його кількісно більше, ніж при інфекції іншими штамами. Це може бути добре для ПЛР-діагностики, бо тоді його легше помітити. Але це може бути погано для людини, бо чим більше вірусу в організмі, тим вищий ризик наслідків для здоров’я. Але це теж треба показати в експерименті. 

Ми не знаємо, чи є у цього штаму підвищена смертність чи важкість перебігу. 

Є три варіанти: показники можуть бути вищими, нижчими і такими ж, як раніше. Поки даних немає, всі сценарії слід приймати як однаково ймовірні. 

Чому ж тоді стільки шуму?

Здебільшого тому, що серед 1000 людей, які ним заразилися, четверо інфікувалися повторно. Це може свідчити про нову властивість "вислизання від імунної відповіді".

Повторні зараження були й раніше, але чотири на 1000 – це підозріло часто. Може, це статистична випадковість. А, може, нова властивість вірусу. Про це знатимемо це ще до Нового року. 

Загалом штам відноситься до підгрупи B.1.1.7 коронавірусу, яка особливо швидко еволюціонувала, і вже має 14 несинонімічних мутацій та кілька делецій (зміни, які відображаються в білках вірусу). Це свідчить про те, що цей штам є логічним продовженням поступової еволюції вірусу, а не він виник швидко і штучно.

Чи пов’язана мутація з вакцинацією в Британії? Ні. Щеплення почали в грудні, а мутацію виявили ще у вересні.

Та й найшли її ще й в багатьох інших країнах, де вакцинації немає.

Чи означає це, що старі тести на вірус не виявлять новий штам? 

В Україні більшість тестів виявляють дві мішені у вірусі, й не зачіпають RBD ділянки вірусу. Це означає, що ризики того, що тести не виявлятимуть новий штам, дуже малі. 

Чи буде вакцина працювати для нового штаму?

У новому варіанті є мутації в білку шипа, на який націлені три провідні вакцини. Але вакцини провокують нас виробляти антитіла на багато ділянок в цьому білку, тому малоймовірно, що одна зміна зробить вакцину менш ефективною.

Якщо в тексті конституції зробити одрук, то ми зазвичай все одно розуміємо, про що текст.

З новими мутаціями дійсно може знадобитися зміна вакцини. Так відбувається з сезонним грипом, який змінюється щороку, і склад вакцини відповідно коригують.

По-перше, вірус SARS-CoV-2 не мутує так швидко, як вірус грипу, тому такі зміни варто обов’язково чекати, але повільніше. 

По-друге, РНК вакцини, які вже довели свою ефективність, роблять за технологією, яка дозволяє адаптувати вакцину під нові штами набагато швидше, ніж старі технології.

Звичайно, ефективність нових вакцин знову треба буде тестувати. Загалом не сталося нічого такого, чого ми не чекали.

Оригінал