Зважаючи на все, новий варіант коронавірусу омікрон значною мірою уникає імунітету проти попередніх варіантів вірусу. Це дуже погана новина.

Даних поки що все ще недостатньо, але схоже, що хоч якось захистити від зараження може тільки свіжий бустер вакцини проти коронавірусу, та й то досить слабко. Стандартна дворазова вакцинація, проведена шість-сім місяців тому, зважаючи на все, дає від омікрону приблизно нічого.

Майже всі дані щодо омікрону зараз отримані на вакцинах мРНК. Що відбувається з імунітетом від векторних та інактивованих вакцин – невідомо, але немає жодних підстав вважати, що з ними ситуація буде кращою.

Основне питання, яке зараз усіх хвилює, чи залишається хоч якийсь захист від важкої течії хвороби та смерті у групах ризику. Відповідь на нього буде вже до кінця грудня, коли в розвинених країнах будуть масові госпіталізації з омікроном. Якщо існуючі вакцини помітного захисту не дають, все треба починати спочатку.

Найгірше – це лякаюча інфекція омікрону, яка в чотири-п'ять разів вище, ніж навіть у дуже інфекційної дельти. Ніякі паперові маски тут вже не допоможуть від слова взагалі, можна думати над ізолюючими протигазами.

Так що морально готуйте літніх батьків і родичів із груп ризику до того, що вже скоро їм доведеться знову сидіти в суворій ізоляції, дітей до віддаленого навчання, а себе – до чергового "незабутнього" досвіду тотального локдауну.

Заздалегідь продумайте варіанти, як можна "розвести" дітей та бабусь-дідусів по різних квартирах, підготуйте умови для віддаленого навчання та роботи, закупіть пачку респіраторів FFP3 без клапана.

Вся ця веселуха може початися вже у січні.

Добре, що глава МОЗ Віктор Ляшко не тягнув до січня-лютого 2022-го, як говорив раніше, а дозволив вводити додаткову дозу вакцини проти коронавірусу хоча б громадянам, у яких через ослаблений імунітет спостерігається слабка імунна відповідь на повний курс (дві дози) вакцинації.

Оригінал