Дослідження Школи громадського здоров’я Бостонського університету здоров’я (BUSPH) виявило, що 27,8% дорослих американців мали симптоми депресії станом на середину квітня 2020 року. До пандемії COVID-19 цей показник був на рівні 8,5%. 

Люди впадають в депресивні стани, тривожність, стресують через втрату доходів, побоюючись захворіти, або не бачачи близьких.

Американські дослідники вважають, що депресія обходиться економіці країни в $200 млрд на рік, враховуючи як витрати на лікування, так і втрати від непрацездатності людей із депресією. Це, на думку вчених, робить депресію дорожчою, ніж рак або діабет. Загалом від депресії в світі страждає понад 264 млн людей.

Але в Україні психологічне здоров’я досі не вважають чимось важливим. "Зберись, тряпка!" – найрозповсюдженіша порада при проблемах. 

Згідно дослідження Національного інституту охорони здоров'я США (яке в тому числі проводили і в Україні), в країнах з низьким і середнім рівнем доходу від 76% до 85% людей, які страждають порушеннями психічного здоров'я, не отримують жодного лікування.  

Але не тільки депресія призводить до таких наслідків. Стрес, паніка, тривожність може вплинути на зниження імунітету і розвиток хронічних захворювань – інсульту, діабету, захворювань серця, що посилюються через постійне занепокоєння з приводу COVID-19, карантину, ситуації в країні. 

Психічне здоров’я так само важливе, як і фізичний стан.

Зберігати ментальне здоров'я під час епідемії – така ж турбота про ваше здоров'я, як і маска, провітрювання, здоровий спосіб життя, правильне харчування або спорт.

Насамперед пам’ятайте: якщо захворіли, слід правильно приймати лікування, бути на зв'язку з лікарем, не піддаватися паніці, читати перевірену інформацію з надійних джерел і не вірити фейкам.

Що є основними ознаками проблем із ментальним здоров’ям

  1. Порушення сну – ви не можете заснути, або навпаки, спите протягом доби.
  2. Харчові розлади: коли ви не маєте апетиту зовсім, або надмірно вживаєте будь-яку їжу. 

  3. Уникаєте контактів з близькими, або навпаки, агресивно з ними поводитеся.

  4. Низький рівень енергії, апатія, відчуття безпорадності, нехтування гігієнічними процедурами.

  5. Надмірне вживання алкоголю, наркотичних речовин, куріння.

  6. Перепади настрою.

  7. Нав’язливо негативно думати про те, щоб заподіяти шкоду собі або іншим.

  8. Тривожність.

Якщо ви знайшли в себе ці або схожі ознаки, можете завжди звернутися до вашого сімейного лікаря. Він або скерує вас до психолога, психіатра чи психотерапевта, або допоможе розвіяти страхи, пов’язані з вашим фізичним станом.

Якщо тривожність зашкалює – можна подумати про прийом препаратів. Але заспокійливі ліки теж потрібно приймати тільки за призначенням лікаря.

Не варто залишатися зі своїми проблемами наодинці! Чим швидше ви разом із вашим сімейним лікарем почнете шукати рішення, тим швидше у вас все налагодиться, а стрес або тривожність не завадить насолоджуватися життям навіть під час карантину.

LIGA.Life – інформаційний партнер кампанії "Твій сімейний лікар". Це соціальна кампанія на підтримку трансформації сімейної ланки медицини. Разом із сімейними лікарями ми готуємо серію корисних пояснювальних матеріалів про здоров'я.