Верховна Рада провалила законопроект №5596 про легалізацію медичного канабісу в лікувальних та дослідницьких цілях та вирощування промислової коноплі. "За" проголосувало 184 депутати.

У минулому скликанні я стала одним із 100 депутатів, які подали законопроект про легалізацію медичного канабісу. Він мав мало шансів бути розглянутим у минулому скликанні парламенту (і не був винесений у зал). Але я поставила свій підпис в тому числі тому, що вважала, що дискусія про легалізацію медичного канабісу – країні потрібна.

І так, я належу до тих людей, які вважають, що і суспільство, і країна точно готові до цієї дискусії, і її треба починати.

Більше того, я маю близьку людину, яка страждає від невиліковної хвороби, яка у таких країнах, як Франція, Німеччина, США та Канада лікується за рецептом олією канабісу Канабідіол 0,2%.

В Україні ж цю олію не можна отримати жодним законним шляхом, і, як результат, ніхто не може бути впевнений у якості тієї олії, які є на чорному ринку, або у самій рецептурі.

Факт залишається фактом: ця дискусія на сьогодні почалася. Хоч проект закону, очевидно, був не досконалий.

Дискусія сьогодні – не про легалізацію легких наркотиків загалом, а про легалізацію канабісу саме в медичних цілях, плюс легалізацію вирощування в Україні канабісу замість того, щоб імпортувати закордонний продукт, який там переробляється і там залишає податки.

Законопроєкт неоднозначний у тій системі державної служби та правоохоронних органів, у якій ми знаходимось, і, зрозуміло, буде більше питань, ніж відповідей щодо контролю над подібними ліками.

Але знову ж таки, не почавши дискусію, навряд чи ми коли-небудь отримаємо систему, яка до цього готова.

Тому трохи фактів про медичний канабіс та законопроект для тих, хто хоче розібратися:

- Медичний канабіс – ліки, які можуть позбавляти страждань понад 2 млн хворих з онкологією, хворобою Паркінсона, Альцгеймера, з псоріазом, розсіяним склерозом, посттравматичний стресовий розлад, паліативних хвороб, ветеранів війни з посттравматичним стресовим розладом, близько 20 000 дітей, які страждають від тяжкої епілепсії.

- Якщо погуглите, то знайдете багато відео в Інтернеті, як реагують на дві-три краплини олії медичного канабісу пацієнти з важкою формою Паркінсона. Це майже єдине, що допомагає їм розвантажити їхню нервову систему.

Подібні ліки також допомагають у більшості країн світу ветеранам та людям, які зазнали страшних психологічних травм, і фізично не можуть справитися з ними – в країні в часи війни не треба пояснювати, про що я.

- У законопроекті мова не про "косяки" чи "травку", а саме про ліки у вигляді пігулок, олії, капсул, спреїв, сиропів, або пластирів.

- Ліки на основі медичного канабісу можна буде отримати лише після відповідного діагнозу, винятково за рецептом і в дозуванні, яке визначить лікар.

- На сьогодні не було зафіксовано жодного випадку смерті у світі від передозування канабісом чи препаратами на його основі (+ вони не викликають залежності).

- На сьогодні в Україні, якщо ви не знали, законодавчо дозволено вирощувати технічні коноплі з вмістом психоактивного компоненту ТГК до 0,08%.

Законопроєкт же пропонував підвищити його до рівня 0,2% як дозволено у країнах Євросоюзу.

- Законопроект також пропонував дозволити вирощування та переробку коноплі.

Безумовно, я не хочу, щоб вирощування канабісу спричинило виснаження наших земель, коли поля будуть засіватися масово дохідною коноплею, як вони засіваються зараз, наприклад, рапсом.

Але це вже питання до контролю, до постанов Кабміну та до регуляції процесу, а не до концептуального рішення.

Є ще питання грошей та інвестицій, які ми нарешті зможемо легально отримувати з цієї сфери, тоді як зараз вся сфера у тіні.

Саме така дискусія по аргументам та пунктам вище має отримати свій початок.

На жаль, я не змогла переконати свою фракцію у необхідності такої дискусії, і дуже шкода, що такої дискусії у нас не вийшло.

Проте в країні вона точно почалася.

Оригінал