У короткий момент після народження дівчинки кількість закладених ооцитів на майбутнє є визначеною, від 1 до 2 мільйонів.

Після цього вони не діляться і мають лише 2 варіанти для розвитку: або дозріти, або вмерти, навічно піти зі сцени еволюції.

За все життя до стадії, на якій можливе запліднення, дозріває лише 250-350 ооцитів. Та й це залежить від віку, у якому почнеться період статевого дозрівання жінки і в якому віці все закінчиться. 

Чи будуть травми яєчників, чи запальні процеси, як спосіб життя вплине на запас клітин (бо тютюн гробить все за милу душу). А ще ж не всі менструальні цикли є овуляторними.

Фолікулостимулюючий гормон, що наказує ооцитам дозрівати, виділяється в перші дні циклу, коли у жінки починається кровотеча і оновлюється матка з надією на те, що в наступному циклі їй точно пощастить.

Що жінка нарешті "втріскається по вуха", дасть згоду на секс без контрацепції, попередньо впевнившись, що носій сперматозоїдів надійний і безпечний. Ну або вимкнеться в день овуляції кора головного мозку (частина в лобних долях, що дає нам трохи сили волі і контролю над собою). Відключиться під дією безумного коктейлю з дофамінів і дрібки окситоцину, який буде виділялись на носія сперматозоїдів, який дуже схожий на Тома Хідлстона, Олександра Положинського... вставте ваш варіант. 

Фолікулостимулюючий гормон видає повістки в воєнкомат ооцитам, яких кинуть на передову через всього три місяці підготовки!

В ооцитів є лише неповних три місяці (три менструальні цикла) на підготовку.

Вони качаються в качалках, нарощують масу, їдять протеїнові коктейлі і роблять все, що їм кажуть клітини няньки. А ще накопичують мітохондрії. До моменту рекрутингу в армію в кожного з ооцитів - всього якихось 100 копій мітохондріальної ДНК. В момент овуляції їх буде уже понад 200 тисяч копій. 

Це важливо, адже ембріон перші дні житиме виключно на енергії, які вироблятимуть мітохондрії. І якщо їх мало, буде біда, адже в перші 5-6 днів кількість мітохондрій не збільшується в ембріоні.

Є три місяці, щоб підготувати свої ооцити. Не пити, не курити, не вживати сміттєвої їжі. Бо ооцити таки краще ростуть на листках салату і рибі, ніж на чіпсах і Макдональдсі. І, може, в результаті дозріє один найкращий ооцит. 

Він пройде всі горизонталі шахової дошки, на восьмій горизонталі відбудеться запліднення і пішак перетвориться на ферзя, ооцит нарешті стане яйцеклітиною!

Адже лише запліднення доводить цей складний період дозрівання в три місяці до фінішу. Без запліднення ооцити ніколи не дізнаються, як це - бути яйцеклітиною.

А потім не пити і не курити доведеться ще довго! 

Пам’ятайте, що у чоловіків зріють сперматозоїди мінімум 72 дні, все залежить від сексуальної активності теж. Тому їм теж бажано готуватись.