Оля вже отримала свій бал з математики — більше 190-та. А отже, є шанс вступити на конкурентну спеціальність, може навіть до Києва. Але куди? На міжнародну економіку або менеджмент, щось "дівчаче", як їй рекомендували батьки. 

Оля з сумом згадала, як отримала "дванадцять" за проєкт веб-сайту для онлайн-продажів — фінальний іспит з інформатики цього року.    

Може, все ж "у айті", про нього зараз всі говорять? Логіка, обрахунки, вміння — все свідчить саме про це. Але в реальності частка дівчат на IT-спеціальностях лише 20%. Хто і що зупиняє дівчат від того, щоб отримувати хорошу професію з перспективами доброго заробітку? 

Чому саме IT вважають "майбутнім"

Сьогодні ІТ-індустрія генерує 5% українського ВВП, а за п’ять років сектор може зрости у два рази: у планах Мінцифри є збільшення частки  ІТ у ВВП України до 10%. ІТ-рішення становляться невід’ємною частиною бізнесів. Епоха цифрових навичок та роботизації вже на порозі. Тож тим, хто вступає в університет цьогоріч, варто розраховувати на ці тренди після отримання диплому.  

Щонайменше як 200 000 працівників в Україні щодня створюють інноваційні рішення в українських офісах. Лише чверть з них – жінки, серед розробників – взагалі 9%. Іноземні замовники, на яких орієнтована українська ІТ-галузь, чимбільш цікавляться питанням гендерного складу команд, а попит на жінок-айтішниць у всьому світі тільки зростає. 

Ось три причини, чому цьогорічним абітурієнткам варто подавати документи на ІТ-спеціальності: 

До комп’ютерних спеціальностей належать наступні: інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, інформаційні системи та технології, прикладна математика, системний аналіз та кібербезпека.

1. Майбутнє за фахівцями з ІТ-навичками

Світова капіталізація ІТ-сектору вже сягнула $5 трлн. Це порівняно до чверті ВВП США. Український ІТ-сектор також швидко зростає та вже відчуває брак кадрів. За даними Djinni, популярного сайту для анонімного пошуку роботи у ІТ в Україні, зараз кількість вакансій на 34% перевищує кількість шукачів. 

Діджиталізація та автоматизація бізнес-процесів давно вийшли за рамки виключно ІТ-компаній та інтегрувались у організації всіх рівнів та галузей. Ринок праці через 5-10 років потребуватиме фахівців, які зможуть працювати як з машинами та програмним забезпеченням, так і з людьми. 

Детективи даних, пілоти дронів, менеджери з будівництва хайперлупів — такі вакансії можуть побачити сьогоднішні абітурієнти вже протягом своєї кар’єри. За всіма "професіями майбутнього" стоять міцні ІТ-навички. 

Тож здобуття освіти у галузі інформаційних технологій — це довгострокова кар’єрна інвестиція. 

2. На стартових позиціях у ІТ можна заробляти втричі більше

Не секрет, що в Україні заробітні плати у ІТ вищі за середні у будь-якій іншій галузі економіки — так склалося через історичну орієнтованість української ІТ-галузі на іноземних замовників. Отже для дівчат, які цікавляться інноваціями, готові постійно навчатись та інтегруватись у глобальну спільноту, працевлаштування в ІТ може стати гідною опцією для здобуття більшої фінансової незалежності.

Рисунок 1. Рівень заробітних плат у ІТ та окремих галузях економіки

ЗНО з математики позаду. Куди вступати абітурієнткам цього року: поради батькам

Примітка: медіанні заробітні плати в окремих галузях економіки було розраховано за даними дослідження "Ситуація на ринку праці в Україні" від EY People Advisory Services (березень 2018 р.). Для розрахунків розміру оплати праці у 2020 році було зроблено припущення щодо щорічного зростання на 10%. Дані Держстату показують середній, а не медіанний рівень оплати праці у галузях. Заробітні плати в ІТ-секторі відповідають медіанному рівню оплати праці на позиціях Software Engineer, QA Engineer та Project Manager.

Джерело: розрахунки ЦЕС за даними EY, Державної служби статистики, DOU.

Центр економічної стратегії підрахував індивідуальні вигоди від працевлаштування у ІТ на позицію Junior Software Engineer. На цей час виграш може складати 15 300 грн на місяць, через чотири роки – 18 900 грн. Майже втричі більше, ніж в середньому по економіці. 

Це найменший розмір індивідуальної вигоди, на який можуть розраховувати молоді фахівчині у перші роки після отримання вищої освіти, адже розмір виграшу буде зростати протягом циклу розвитку кар’єри.

3. ІТ швидше впроваджує прогресивні політики для підтримки жінок

ІТ є однією з найбільш прогресивних галузей, де дбають про комфорт жінок на робочому місці. Зокрема, 9 компаній з асоціації IT Ukraine – Luxoft, EPAM, TECHIIA, Intellias, Sigma Software, SoftServe, Infopulse, ELEKS, Itera – включили у свої стратегії Цілі сталого розвитку, серед яких досягнення гендерної рівності та створення можливостей для реалізації жінок в ІТ. Вони регулярно проводять інформаційні кампанії щодо ролі жінок у сфері ІТ та боротьби зі стереотипами.

На додаток, гендерний розрив у оплаті праці в ІТ менший за середній по економіці: 9% проти 20%, відповідно. 

І все ж, незважаючи на переваги напрямку, на ІТ-спеціальностях частка дівчат — лише 20%.

Вибрати кар’єру мрії дівчатам заважають внутрішні упередження. Стереотипи, які нав’язує суспільство або навіть власні батьки. 

1. Упередження щодо складної математики 

Часто можна почути, що для того, щоб стати програмістом або програмісткою, треба добре знати математику. Але дівчата та хлопці знають її на одному рівні, про це свідчать результати ЗНО за математики серед школярів.  

До того ж, ми проаналізували вступну кампанію до трьох топових університетів України на ІТ-спеціальності та з’ясували, що дівчата та хлопці вступають з однаково високими балами ЗНО з математики. При цьому дівчата краще пишуть українську та іноземну мови (див. Рисунок 2). 

Фахівці, які вже пропрацювали у галузі певний час, запевняють, що математична база справді може стати у нагоді для подальшого розвитку професійних компетенцій, проте вона не є бар’єром для того, щоб почати шлях у ІТ. 

Рисунок 2. Гендерний розподіл середніх балів ЗНО з математики серед вступників на окремі ІТ-спеціальності до університетів вибірки

ЗНО з математики позаду. Куди вступати абітурієнткам цього року: поради батькам

Примітка: вибірка містить індивідуальну інформацію про  1 136 абітурієнтів (з них 231 – дівчата) на чотири освітні програми ("Інженерія програмного забезпечення", "Комп’ютерні науки", "Комп’ютерна інженерія" та "Інформаційні системи та технології") до трьох університетів (КНУ ім. Тараса Шевченка, НУ "Києво-Могилянська академія" та НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського") у 2019 році.

Джерело: розрахунки ЦЕС на основі відкритих даних порталів vstup.info, abit-poisk.org.ua та веб-сайтів відповідних університетів.

2. Думка батьків, родичів, друзів, вчителів та суспільства

За результатами національного дослідження щодо ключових чинників та стереотипів при виборі професії, 27% українців та українок вважають, що інформаційні технології та програмування – радше "чоловічий" професійний напрямок. Крім того, 21% батьків схиляють дітей до вибору професії, яка "підходить хлопцю/дівчині".

В рамках нового дослідження ЦЕС, ми також поспілкувались із дівчатами, які вже навчаються на комп’ютерних спеціальностях. Майже для кожної важливим фактором під час вибору спеціальності в університеті була думка батьків. Дівчатам, яких ще з дитинства заохочували займатися технічними науками, було легше вибрати комп’ютерну спеціальність. Загалом усі студентки зазначили, що саме підтримка батьків вивчати предмети, які справді подобаються, відіграли ключову роль у їхній професійній реалізації.  

3. Недостатня впевненість у власних силах 

Ми проаналізували, що дівчата загалом вступають на ІТ-програми з вищими вступними балами і частіше потрапляють на бюджет, ніж хлопці. Це може пояснюватись тим, що при вступі дівчата не готові ризикувати бюджетним місцем. Як результат, дівчата зі вступним балом, що не дає повну гарантію вступу на бюджетне місце, ймовірніше виберуть іншу, менш конкурентну спеціальність за першим пріоритетом. Хлопці ж готові ризикнути, навіть якщо є вірогідність потрапити на контрактну форму навчання. 

При цьому дівчата, які обирають комп’ютерні спеціальності, часто впевнені у своєму виборі. Ми проаналізували, на які ще спеціальності подають документи дівчата, які врешті-решт вступають на ІТ-програми. У нашій вибірці 98% дівчат, які вступили на бюджет у 2019 році, обирають хоча б одну іншу ІТ-спеціальність як альтернативу при вступі. Це свідчить про те, що вони впевнені у своєму виборі й свідомо обирають цю галузь знань.

Дівчата мають обирати самі 

Ми не можемо переконувати Олю йти саме на IT – це її рішення, і вона повинна обирати. Чути поради батьків, але відстежувати тенденції на ринку та прислухатися до власного покликання. 

Ми можемо лише сказати їй, що це рішення потрібно ухвалювати зважено. І не зважати на упередження, навіть якщо ім піддались ті, хто оточує. Дівчата, які добре склали ЗНО з математики, мають всі можливості розглянути ІТ. 

"І робота цікава, і гроші хороші"  — може сказати Оля батькам, і їм нічого буде відповісти. А від більшої кількості дівчат у ІТ виграють місцеві бізнеси, адже вони отримають додаткові кваліфіковані кадри. А також економіка країни, яка отримає  продуктивний розподіл людського ресурсу. 

Але в першу чергу виграють самі дівчата. Вони можуть все, якщо захочуть.