Зміст:
  1. Синопсис
  2. Екранізація роману
  3. Акторський та режисерський склади
  4. Незвичний стиль
  5. Зображення традицій та культури
  6. Загальні враження
    1. Що сподобається:
    2. Що може не сподобатися:

11 липня відбулася прем’єра мальованого анімаційного фільму "Кріпачка" про польське село кінця ХІХ століття. LIGA.Life ділиться враженнями після перегляду спільного проєкту Польщі, Литви, Сербії та України.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Синопсис

Кінець позаминулого століття, польське село Липці. 19-річну Ягну видають заміж за старого вдівця Мацея. Він найбагатша людина у селі, тож шлюб принесе родині Ягни чималу фінансову вигоду. Те, як старий батько розпоряджається статками, не влаштовує його сина Антека. Усе, що забере родина Ягни, не дістанеться зрештою йому як спадкоємцю.

Екранізація роману

Історична драма "Кріпачка" – мальований анімаційний фільм, створений подружньою парою – Доротою та Г'ю Велчман. Обоє режесували та працювали над сценарієм, в основі якого роман "Селяни" поляка Владислава Реймонта.

Автор писав його 7 років, а у 1924 році здобув Нобелівську премію з літератури. Загалом роман екранізували чотири рази.

Кожну сцену "Кріпачки" спершу знімали з акторами, а згодом понад 100 художників з чотирьох країн – України, Польщі, Сербії та Литви – маслом малювали ідентичне зображення. Надихалися стилем видатних польських живописців періоду, коли писався роман. Загалом робота художників тривала 4 роки. З пензлями у руках проведено понад 200 тисяч годин.

5 років роботи та 100 художників. Рецензія на мальований анімаційний фільм "Кріпачка"
Фото: Film.ua

Акторський та режисерський склади

Режисерське подружжя вже має спільний творчий доробок – схожий мальований анімаційний фільм "З любов’ю, Вінсент". Це біографічна драма про життя та смерть нідерландського художника Вінсента Ван Гога, яку передали за допомогою картин, намальованих у техніці самого митця.

Для деяких акторів фільму "Кріпачка" є дебютним виходом на великі екрани. Зокрема, для Каміли Ужедовської, яка зіграла головну героїню – Ягну. Також серед складу є Цезарій Лукашевич, який зіграє волонтера Костянтина Гудаускаса в українському фільмі "Буча".

Незвичний стиль

Вже з перших кадрів можна усвідомити родзинку фільму – використання техніки мальованої олійними фарбами анімації. Цей елемент може спочатку здатися занадто важким для зорового сприйняття. Адже кожен кадр має детальне оформлення. Проте з часом адаптація завершується, а бажання знайти якнайкраще виконані пейзажі польського села та портрети мешканців лише зростає.

З прогресом сюжету мальований стиль стає менш чітким, що підкреслює градацію подій та важкого фіналу для головної героїні. Також змінюється й палітра кольорів: теплі пастельні барви перетворюються на холодні тони, що паралельно відображає думки Ягни.

5 років роботи та 100 художників. Рецензія на мальований анімаційний фільм "Кріпачка"
Фото: Film.ua

Зображення традицій та культури

Липці кінця ХІХ століття приховали у собі чимало традицій та особливостей святкування. Протягом 4 сезонів глядач встигає побачити організацію весілля, зимових свят та проведення похоронів. Окрім візуальних деталей особливо запам’ятовуються пісні, що у потрібний момент підкреслюють святковість, урочистість та важливість події.

До речі, музичний супровід стрічки написав Лукаш Ростковскі – польський музичний продюсер із Вроцлава. Сам саундтрек виконавець створив у співпраці з Rebel Babel Film Orchestra. Результат – класична музика з фолк-елементами, яка ідеально підкріплює атмосферу напружених сцен або свят.

Загальні враження

"Кріпачка" – результат колосальної роботи митців з чотирьох країн. Це новий погляд на класику польської літератури.Тяжка історія дівчини, що потрапила у складний вихор стосунків та стала епіцентром новин у селі, – відображення та тонка паралель із сьогоднішніми реаліями соціуму. Фільм дає змогу і насолодитися візуальною картинкою, і побувати в епіцентрі подій села. А ще встигає налагодити емоційний зв’язок з головною героїнею, що стає коренем зла для усієї громади.

5 років роботи та 100 художників. Рецензія на мальований анімаційний фільм "Кріпачка"

Що сподобається:

  • Стиль мальованої анімації.

  • Автентичне відображення традицій та культури Польщі кінця ХІХ століття.

Що може не сподобатися:

  • Важкий для зорового сприйняття стиль.

  • Відкритий фінал.