Зміст:
  1. Burned Time Machine – Лімінальний
  2. Монтеск’є – Літанія радості й смутку
  3. Пиріг і Батіг – Замордовані. Подзвін перший
  4. Юля Юріна – Дім брехливих дзеркал
  5. Karna – Гуцулізейшн
  6. анастимоза – Холодні лапи Фауста
  7. Vitryla – Харків vol.1
  8. Gender Studies – Далекий Лиман
  9. provulok – dissociation
  10. syayvo – The day i became different

Минув останній місяць весни. Вийшло чимало особистісних рефлексій нинішніх подій та дебютних повноформатників. LIGA.life ділиться своєю десяткою альбомів, з якими варто ознайомитись.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Burned Time Machine – Лімінальний

Жанр релізу: металкор, альтернативний метал.

Дата релізу: 31.05.2024.

Полтавський альт-метал-проєкт після двох років сумлінної роботи над дебютним повноформатним альбомом нарешті дійшов до релізу платівки.

"Лімінальний" – про подорож Лімбом, місцем загублених душ. Протягом мандрівки ліричний герой аналізує своє життя та відпускає найцінніше задля спокою – кінцевої мети усіх блукань. Проте через власні емоції йому не вдається це зробити. І історія розпочинається спочатку.

Дебютний повноформатник Burned Time Machine – якісна робота, яка змішує металкор, ню-метал, мелодійний метал в один-єдиний цілісний концепт, який цікаво слухати повноцінно.

Монтеск’є – Літанія радості й смутку

Жанр релізу: дрим-поп, неопсиходелічний рок, ґотик-рок, альтернативний рок.

Дата релізу: 10.05.2024.

Дебютний альбом львівського музиканта та продюсера Ігоря Хоркавого було анонсовано ще торік з релізом треку "Паліатив", який привернув увагу слухачів до проєкту "Монтеск’є".

Лонгплей "Літанія радості й смутку" є хронікою емоційних гойдалок та екстремів автора, який створювався протягом 2021-2024 року. Жанрово це суміш дрим-попу, індітроніки та неопсиходелії з використанням поезії Михайля Семенка та Володимира Свідзінського. Робота передає увесь спектр думок та почуттів, що зумовлені реаліями війни.

Пиріг і Батіг – Замордовані. Подзвін перший

Жанр релізу: фолк, співана поезія.

Дата релізу: 17.05.2024.

Гурт "Пиріг і Батіг" розпочинає серію великих релізів. "Замордовані. Подзвін перший" є одним із трьох повноформатників, що вийдуть вже цього року.

Новий альбом є збіркою співаної поезії на слова українських поетів, що загинули внаслідок терору радянської влади. Мета альбому – підняти поетичний пласт на новий рівень, соціально канонізувавши забутих митців.

Юля Юріна – Дім брехливих дзеркал

Жанр релізу: попрок.

Дата релізу: 10.05.2024.

Після електронних релізів з елементами фолку співачка Юля Юріна видала сингл "Візьми свої слова назад". Він був анонсом до третього альбому виконавиці, який жанрово наслідує попрок кінця 1990-х – початку 2000-х.

"Дім брехливих дзеркал" є повноформатником, що нетипово вплітається у творчий доробок Юлі Юріної на тлі релізів "Рефлексія" та "Пісні на Різдво". Такий кардинальний крок у зовсім інакший вектор музики переконує у готовності виконавиці до кардинальних змін та її бажанні експериментувати.

Karna – Гуцулізейшн

Жанр релізу: альтернативний метал.

Дата релізу: 17.05.2024.

Четвертий повноформатник гуцул-метал-бенду. Це підсумок непростого для гурту етапу творчості у період війни. Тому чимало тем у піснях перегукуються із нелегким сьогоденням.

"Гуцулізейшн" – це суміш ню-металу, фолку та техно. До альбому увійшли такі хіти, як "Мама Галичина", "Прошу пана до смереки" та "Річард з гір".

анастимоза – Холодні лапи Фауста

Жанр релізу: інді-поп, електропоп.

Дата релізу: 17.05.2024.

Сольний проєкт Анастасії Сігітової з Чернівців, відомої хітовим синглом "Проси пробачення". Вона видала дебютний повноформатник "Холодні лапи Фауста".

Жанрово альбом є електропопом з елементами готики та невеличкими вкрапленнями трип-хопу з альтернативним роком. Це мандрівка в найглибші закутки душі зі своєрідною іронією, релігійними алюзіями, езотерикою та автентичною поезією.

Vitryla – Харків vol.1

Жанр релізу: блюз-рок, альтернативний рок.

Дата релізу: 24.05.2024.

Проєкт Vitryla після релізу "Від зими до вічности" розпочав експерименти з блюзом, видавши сингли "Демони" та "Кусай".

Нова робота Олександра "Харків vol.1" підсумовує творчий етап. Це збірник блюзових пісень, які демонструють сильний зв’язок автора з Харковом – містом, що так надихало та закарбувалося у пам’яті.

Gender Studies – Далекий Лиман

Жанр релізу: прогресивний рок, експериментальний рок, блюз, фолкрок.

Дата релізу: 27.05.2024.

Острозький прог-рок-гурт Gender Studies дебютував у 2022 році однойменним синглом. Це була 6-хвилинна експериментальна робота з елементами ф'южна.

У дебютному альбомі "Далекий Лиман" є елементи блюзу, психоделічного року та фолкроку. Творчий доробок гурту доповнили п'ять нових пісень, з яких дві – інструментальні композиції.

Крім поетичних нарисів з художніми зворотами, у повноформатнику є рядки з колядки "Ой як то ще було із нащада світа", яка оповідає міф про створення світу.

provulok – dissociation

Жанр релізу: построк, шуґейз.

Дата релізу: 10.05.2024.

Третій альбом кримськотатарського проєкту provulok є рефлексією на життя поза межами дому із мінімальною лірикою та максимальним акцентом на інструментал. Саме у ньому Льоман Судакли може повноцінно висловити свої емоції та переживання через вимушену міграцію.

До створення построкової платівки з елементами шуґейзу було запрошено трьох виконавців: Ницо Потворно, Sheetel та Люсі. Вони додали тексту, який напряму передає внутрішній стан ліричного героя, що плавно дисоціюється.

syayvo – The day i became different

Жанр релізу: шуґейз, інді-рок.

Дата релізу: 17.05.2024.

Сайд-проєкт Кості Сахіна з гурту plaaaato видає другий повноформатник, який рефлексує нелегкі реалії сьогодення.

Під шуґейзними стінами шуму та лоу-файною атмосферою альбом оповідає про несвідоме бажання багатьох – зупинитися перед труднощами та перепочити від невтомної боротьби за краще життя.