4 травня у День "Зоряних війн" LIGA.Life вирішила нагадати, коли і в якій послідовності виходили проєкти культової франшизи за всесвітом, створеним Джорджем Лукасом.

Чому 4 травня? 4 травня англійською звучить як May the 4th – майже як May the Force, що є частиною фрази джедаїв May the Force be with you – перекладається як "Хай буде з тобою Сила".

1977 року вийшов "Епізод IV: Нова надія", чим відкрив оригінальну трилогію Star Wars.

Тоді світ познайомився з Дартом Вейдером (Девід Проуз), Люком Скайвокером (Марк Гемміл), Ганом Соло (Гаррісон Форд), принцесою Леєю (Керрі Фішер) та Чубакою (Пітер Мейхью). А також парочкою симпатичних дроїдів C-3PO (Ентоні Деніелс) і R2-D2 (Кенні Бейкер).

Цікаво, що за задумом, який Лукас мав із 1971 року, це повинен бути один фільм, але екранізувати його тоді не захотіли. Після чого режисер на папері розширив всесвіт Зоряних воєн, поділив їх на епізоди і запропонував зняти одразу четвертий. Так, сагу почали знімати не з першого епізоду, що й досі розділяє фанатів на два табори у питанні "з якої частини починати дивитися ЗВ?"

Чи став фільм успішним? Шість "Оскарів" у шести номінаціях, серед яких найкраща музика, візуальні ефекти і дизайн костюмів. А в прокаті картина зібрала понад $797 млн за бюджету $11 млн. Ще б пак, світу зайшло.

1980 рік – "Епізод V: Імперія завдає удару у відповідь"

Якщо першим фільмом Лукас диригував сам, другий уже віддав режисеру Ірвіну Кершнеру. Тоді на екрані з’являється магістр Йода, який навчає Люка силі, а трилогія продовжує заглиблюватися у всесвіт, народжений в голові Джорджа Лукаса. А фанати отримують мемні фрази "Люк, я твій батько" та "- Я люблю тебе. – Я знаю".

Витратили на цю картину $33 млн, зібрали – $550,9 млн.

1983 рік – "Епізод VI: Повернення джедая"

Вейдер будує нову "Зірку смерті", глядач знайомиться з Джабою Гаттом. Ну а на Люка чекає нове відкриття на сімейній ниві.

Бюджет картини становив $32,5 млн, касові збори у світі – понад $572 млн.

1999 рік – "Епізод I: Прихована загроза"

Уявляєте, 16 років довелося чекати фанатам, щоб дізнатися, з кого ж виріс найвпізнаваніший персонаж Дарт Вейдер. А на екрані – Ліам Нісон, Юен Мак-Грегор, Наталі Портман, Семюел Лірой Джексон. Спецефекти, персонажі, свіжа картинка – схоже, воно того вартувало.

Перший фільм трилогії приквелу зібрав близько $924,3 млн, але витратили на нього $115 млн. Він став найдорожчим у новій трилогії.

2002 рік – "Епізод II: Атака клонів"

Фільм отримав неоднозначні відгуки, деякі критики назвали його кращим у порівнянні з попередньою картиною, інші назвали його найгіршою частиною франшизи. Фільм хвалили за підвищену увагу до дії, візуальних ефектів, музики і дизайну костюмів, але критикували за сценарій, гру Гайдена Крістенсена (Енакіна Скайвокера) романтичні сцени і недостатньо розвинених персонажів.

Але це не завадило зібрати йому у прокаті $649,4 млн за бюджету $115 млн.

2005 рік – "Епізод III: Помста ситхів"

Схоже, найгарячіша частина другої трилогії, що за драматизмом, що за сценами битв. Фільм отримав позитивні відгуки, його визнали кращим за попередні дві картини і похвалили за бойові сцени, зрілі теми та візуальні ефекти. На горіхи дісталося знову ж за гру Крістенсена.

У прокаті картина зібрала $848,9 млн за бюджету $113 млн.

2012 рік – франшизу купує компанія Disney. І готує до випуску третю трилогію.

2015 рік – "Епізод VII: Пробудження сили"

Старт трилогії сиквелів. Частина, спойлер до якої неможливо було не упіймати того грудня. Тут і перший вихід Кайло Рена (Адам Драйвер), і останній Гана Соло (Гаррісон Форд).

Попри схвальні відгуки критиків, фільм отримав тільки одну нагороду – BAFTA – за візуальні ефекти, хоч його номінували і на "Оскар". 

Утім, фільм став фінансовим рекордсменом. У прокаті він зібрав понад $2 млрд, за умов витрачених на зйомки $245 млн. Фільм встановив історичні рекорди зборів: у перший вікенд прокату в США ($248 млн).

2016 рік – Disney випускає фільм "Бунтар один"

Це був початок зйомки фільмів, які не мали сюжетної прив’язки до трилогій. Але все ж персонажі живуть в одному всесвіті, воюють з Галактичною імперією.

Критики добре сприйняли стрічку. Головне – відзначили гру Фелісіті Джонс – виконавиці ролі головної героїні Джин Ерсо.

Фільм не взяв жодної кінонагороди, проте в прокаті зібрав понад $1 млрд за $200 млн витрат.

2017 рік – "Епізод VIII: Останні джедаї"

Головні ролі виконали Марк Гемілл, Керрі Фішер, Адам Драйвер, Дейзі Рідлі. Фільм став останнім для Керрі Фішер, яка померла у грудні 2016 року, і присвячений її пам'яті.

"Останні джедаї" заробив у прокаті понад $1 млрд, ставши третім найкасовішим фільмом 2017 року. Витратили на нього $200 млн.

2018 рік – "Соло"

Фільм є другим в антології Зоряних воєн. Розповідає він про молодого контрабандиста Гана Соло, його історію повстання проти Галактичної імперії та здобуття легендарного космічного корабля "Тисячолітній сокіл".

Касові збори – понад $390 млн, витратили на нього $250 млн.

2019 рік – "Епізод IX: Скайвокер. Сходження"

Завершальний фільм як третьої трилогії, так і усієї саги про Скайвокерів. 

"Сходження. Скайвокер." отримало неоднозначні відгуки критиків, які високо оцінили гру акторів, послідовності дій, музичну партитуру і візуальні ефекти, але розкритикували сюжет і темп фільму.

Касові збори – понад $1 мільярд. Зйомки обійшлися у $275 млн.

    2019 рік – "Мандалорець"

    Серіал за мотивами "Зоряних воєн", який подарував фанатам "Малюка Йоду". Дія серіалу розгортається після падіння Галактичної Імперії. Другий сезон представили у 2020 році. Всього серіал має 16 епізодів.

    Анімація

    • 2003 рік – мультсеріал "Війни клонів", зроблений на замовлення Cartoon Network. У серіалі описуються Війни клонів між Республікою та Конфедерацією незалежних систем графа Дуку. Сюжет охоплює події, що стались після фіналу Епізоду II й перед самими початком Епізоду III, зосереджуючись на джедаях Обі-Вані Кенобі та Енакіні Скайвокері. Має три сезони і 25 коротких серій.
    • 2008 року, поки фанати чекали третьої трилогії, вийшов анімаційний серіал "Війни клонів". Серіал має сім сезонів і близько 20 епізодів у кожному.
    • 2008 рік – однойменний анімаційний фільм "Війни клонів". 
    • 2014 рік – мультсеріал "Повстанці". Дія серіалу розгортається за п'ять років до оригінальної трилогії "Зоряних війн". Тут є чотири сезони по 15-22 серії в кожному.
    • 2018 рік – мультсеріал "Рух опору", спадкоємець "Повстанця". Фанатам сподобалося, що стиль анімації нагадує японське аніме. Але не сподобалося, що сам серіал орієнтований на значно молодшу аудиторію. Має два сезони і 23 серії.