Зміст:
  1. "Каос" — це як "Спадкоємці", тільки про міфи
  2. Що пишуть про серіал критики?
  3. Чи буде другий сезон?
  4. Netflix і його потяг до міфів 

Netflix випустив нове шоу під назвою "Каос". Серіал нетрадиційно переосмислює давні грецькі міфи. Події відбуваються в сучасному світі. З одним "але". Ним править давньогрецький бог Зевс. Тут святкують день Олімпії, який розпочинається щорічним людським жертвоприношенням, а в супермаркетах продаються "Спартанські сухі сніданки" й дитячі іграшки-тризубці Посейдона.

Серіал вже отримав низку позитивних відгуків й високі оцінки на сайтах IMDB (7,5 з 10) й Rotten Tomatos (оцінка кінокритиків — 76%, оцінка глядачів — 80%).

LIGA.Life розповідає, як Netflix переосмислює сучасні міфи та чому цей серіал став таким популярним.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

"Каос" — це як "Спадкоємці", тільки про міфи

Короткий синопсис "Каосу" представляє нам могутнього, але невпевненого у собі Зевса. Він боїться того, що настане кінець його правління через … зморшку на лобі.

Могутній бог стає параноїком й мстивим до своїх підданих. А тим часом троє людей на Землі починають виявляти свої зв’язки один з одним і дізнаються, що вони є складовими частинами стародавнього пророцтва, а також відкривають грандіозні змови за участю грецьких богів.

"Каос" — це похмурий комедійний серіал про кохання, владу та підземний світ, який у кожній серії по-новому трактує сюжет традиційних грецьких міфів.

Якщо говорити про суть "Каосу", то найближче порівняння, яке приходить на думку, — це серіал "Спадкоємці" (Succession) від HBO. Адже тут теж залучені сімʼя, боротьба за владу, інтриги й все це в іронічному стилі. Тільки в обгортці античних міфів.

Ще у 2018 році стало відомо, що стримінговий сервіс Netflix замовив серіал "Kаос" у продакшена Sisters Media, який раніше займався виробництвом серіалу "Чорнобиль". Чарлі Ковелл виступила творцем і виконавчою продюсеркою "Каосу". Раніше вона відповідала за створення шоу "The End of the F***ing World" для британського каналу Channel 4, яке також показував Netflix.

Спочатку на головну роль, себто втілення на екрані бога Зевса, було обрано Ґ’ю Ґранта. Але згодом відомого британського актора довелося замінити через проблеми зі знімальним графіком. Новим Зевсом став Джефф Голдблюм. У серіалі зіграли й інші зірки: Джанет Мактір втілила Геру (дружину Зевса), Девід Тьюліс зіграв Аїда (володаря царства тіней померлих), а Кліфф Кертіс виконав роль Посейдона.

Серіал почали знімати в Іспанії та Італії ще у 2022 році та завершили роботу в травні 2023 року.

"Каос" від Netflix: як світовий стримінг переосмислює давні міфи на новий лад
Кадр з серіалу "Каос"

Що пишуть про серіал критики?

Критикиня з Time Джуді Берман пише у своїй рецензії, що "Каос" поєднує у восьми епізодах сезону елементи комедії та політичного трилера, а мешканці Олімпу, тобто боги, представлені божественною злочинною родиною.

Крім того, критикиня зазначає: попри велику кількість персонажів, серіал не перевантажує глядача громіздкими сюжетними лініями та виснажливими історіями героїв. Власне, що стосується кількості персонажів, то Берман каже, що вся половина першого сезону відведена на те, щоб їх представити.

Й взагалі, на її думку, весь перший сезон — це лише розширена передмова до другого сезону. Вердикт критикині такий: "Каос" має основу політичного трилера, але "серце" серіалу — це драма.

"Не досить глибокий і не досить дошкульний, щоб пронизливо сатирично висміяти наш світ, він, однак, пропонує те, що люди завжди шукали в історіях про надлюдей, які кохають, лютують та інтригують, так само як і ми, — приємну втечу від реальності", — пише вона.

Попри здебільшого захоплені відгуки авторитетних критиків, знайшлися й ті, хто залишився незадоволеним серіалом.

Наприклад, Арамід Тінубу з Variety. На її думку, цьому серіалу важко лишатись захопливим. Адже характери майже всіх персонажів виглядають цікавими тільки спочатку. Але з поступовим розвитком сюжету глядач не побачить в них нічого цікавого. "Натомість ці боги — лише версії заможних, огидних людей, яких ми неодноразово бачили на екрані (і в реальному житті)", – пише вона.

"Найбільше глядачам залишається дивуватися, чому дрібні сварки богів мають хвилювати нас, особливо коли на Землі й без того стільки проблем", — фіналізує американська критикиня.

Чи буде другий сезон?

Фінал першого сезону "Каосу" залишається відкритим й полишає враження, що в другому сезоні для глядачів готується епічна битва. Та чи буде продовження? Офіційно стримінг Netflix "зелене світло" на фільмування поки що не давав. Але всі обставини складаються на користь другого сезону.

По-перше, "Каос" дебютував у десятці шоу британського Netflix, які переглянули найбільше (виробництвом серіалу займався саме британський філіал стримінгового гіганта). По-друге, сама шоуранерка Чарлі Ковелл висловила нещодавно бажання продовжувати знімати серіал. В інтервʼю британському Cosmopolitan вона заявила, що серіал взагалі задумувався на три сезони.

"Я сподіваюся, що перший сезон приніс задоволення, і завжди є надія на щось більше. Тому що я справді хотіла б зробити більше і попрацювати з цими акторами та командою. Це було чимось на кшталт здійснення мрії", — сказала вона.

Бажання зніматись далі висловила й головна зірка серіалу Джефф Голдблюм. Він сказав Variety, що має надії на наступний сезон: "Мені вже дико цікаво. Я запитав Чарлі: "Що буде далі?" І Чарлі багато чого придумала. Тож це родючий ґрунт".

З огляду на дати зйомок першого сезону, навіть якщо Netflix прямо зараз дасть згоду на продовження, другий сезон "Каосу" ми зможемо побачити не раніше 2026 року.

"Каос" від Netflix: як світовий стримінг переосмислює давні міфи на новий лад
Кадр з серіалу "Каос"

Netflix і його потяг до міфів 

Це вже не перша успішна спроба Netflix переосмислити традиційні міфи.

У 2020 році відбулась премʼєра серіалу "Рагнарок". За сюжетом шоу, події давніх скандинавських міфів відбувались у сучасному світі (концепція дуже схожа на "Каос"). Це був другий телесеріал Netflix, знятий норвезькою мовою. А самим виробництвом займався данський продакшен.

Серіал отримав також хороші оцінки від критиків (7,3 на IMDB) й позитивні відгуки від глядачів. "Рагнарок" протримався три сезони й виходив на Netflix з 2020 до 2023 року.

Схоже, Netflix знайшов свою формулу успіху в переосмисленні сюжетів з різноманітними богами й досяг успіху там, де це пророкували серіалу "Американські боги" (ще один серіал про богів в сучасному світі, який став екранізацією однойменного роману англійського письменника-фантаста Ніла Ґеймана). Виробництвом шоу займався канал Starz. На відміну від продукції Netflix, "Американські боги" з першого сезону стикнулися зі складнощами виробництва. І з великими зусиллями дотягнули до третього сезону, після чого шоу було закрите. Серіал виходив з 2017 до 2021 року.