Зміст:
  1. Нарешті вдома
  2. Оригінальна програма, війна та донати
  3. Локація та заходи безпеки
  4. Гості UFW
  5. Майбутнє та минуле

Близько 50 дизайнерів підтримали головну фешн-подію України — підготували феєричні шоу та нові формати, які представлять з 1 до 4 вересня у Мистецькому арсеналі.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Нарешті вдома

Від традиційних вишиванок до оригінальних дизайнерських речей — з усією впевненістю констатуємо, що українське знають і цінують у світі.

Вже не дивуєшся, коли зустрічаєш капелюшки Руслана Багінського та прикраси Gunia Project в образах героїнь серіалу "Емілі в Парижі" чи коли бачиш попдів Джей Ло, Ріту Ору або Сабріну Карпентер у сукнях і топах FROLOV.


Великі світові бренди та інфлюенсери прагнуть колаборації з українськими дизайнерами. А їхні імена — раз за разом очолюють рекомендації модних журналів про те, як виглядати не просто стильно, а й не так, як усі.



Останні чотири модні сезони для українських дизайнерів відбувалися за кордоном — на подіумах Лондона, Копенгагена, Лос-Анджелеса, Лісабона, Берліна та багатьох інших світових столиць. Завдяки ініціативі UFW Support Ukrainian Fashion загалом вдалося організувати покази та презентації понад 70 брендів.

Незламна мода: Ukrainian Fashion Week повернувся до України
Фото: jetsetter.ua. Презентація українських брендів на Copenhagen Fashion Week, присвячена Асканії-Нові

"Здавалося, можна було б і ще продовжувати залишатись в ініціативі Support Ukrainian Fashion. Але перше, чому ми вирішили повернути Український тиждень моди, — нам дуже хотілося підтримати індустрію, всю індустрію", — розповідає у коментарі для Liga.Життя співзасновниця та CEO Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська.

Знадобилося багато часу, щоб організувати захід у Києві.

Нам треба було самим себе переконати, що це потрібно, що це вчасно 
Незламна мода: Ukrainian Fashion Week повернувся до України
Фото надане Іриною Данилевською

За словами Ірини Данилевської, одним з найголовніших аргументів на користь проведення UFW вдома стало бажання зробити так, щоб голос України гучно звучав у світі. 

Перед відкриттям Ukrainian Fashion Week організатори разом із запрошеними дизайнерами та представниками фешн-індустрії зберуться на сходах Українського дому в Києві, щоб зробити всього одне, але дуже символічне фото, яке має облетіти світ і нагадати, що в Україні триває війна.

"Ми нагадаємо, що без такої яскравої складової світової креативної спільноти, як українці, міжнародний світ дизайну, світ креативу — буде неповний. Всі мають бути з нами і допомагати Україні перемогти", —наголошує Ірина Данилевська.

Оригінальна програма, війна та донати

Близько 50 брендів представлять свої колекції у різних форматах — від традиційних показів до інсталяцій, презентацій та перформансів.

Дизайнер Іван Фролов об’єднався із театральним режисером Іваном Уривським, щоб показати власну інтерпретацію української народної казки "Івасик-Телесик".

Речі бренду FROLOV обирають як українські зірки, так і світові знаменитості на кшталт Бейонсе, Доджі Кет, Дуа Ліпи, Сабріни Карпентер та гурту Måneskin.

Водночас найвідомішою постановкою режисера Івана Уривського стала "Конотопська відьма". Ажіотаж довкола цієї вистави приніс театру ім. Івана Франка 5,8 мільйона гривень.

"У вересні цього року я хочу відновити Київ як одне з головних міст моди у світі", — розповів американському виданню CNN дизайнер Іван Фролов, коментуючи повернення Українського тижня моди на батьківщину.

Я дуже люблю Київ. Я народився в Києві, і Київ для мене — це все. Це моя батьківщина, це моя душа.

Кожен бренд-учасник погодився зробити пожертву на підтримку нового відділення паліативної допомоги ветеранам в одній з реабілітаційних клінік Київщини. За ці кошти планують закупити спеціалізоване медичне обладнання. Задонатити протягом усіх чотирьох днів UFW зможуть і гості. Відповідні QR-коди розмістять на всіх локаціях заходу. А ще на полях Українського тижня моди представлять інсталяцію, присвячену впливу і відповідальності культури у часи війни. У цьому просторі також відбудеться виставка портретів діячів української фешн-індустрії, які пішли на фронт.

"Поверненням Ukrainian Fashion Week у Київ нам би хотілося підтримати українців і підтримати країну. Показати, що фешн-бренди працюють, що вони живуть, що вони створюють прекрасні колекції. Що до війни не можна звикнути, але треба навчитися жити під час війни і бути ефективним", — наголошує співзасновниця та CEO Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська.

UFW також стане платформою для обговорень сили і впливу дизайну як такого, дискусій і творчої взаємодії. Одну з таких подій для представників української креативної сфери організовують спільно з Kyiv Design Week (Київський тиждень дизайну).

Незламна мода: Ukrainian Fashion Week повернувся до України
Фото: kyivdesignweek.com.ua

Виклики української моди та української культури під час війни обговорюватимуть на відкритій освітній платформі Schooll of Art x Craft (Школа мистецтв і ремесел). Вітчизняні та міжнародні експерти, а також фахівці фешн-індустрії порушуватимуть питання збереження та популяризації нашої культурної спадщини.


Вперше на Українському тижні моди працюватиме шоурум для баєрів, тобто людей, які формують асортименти крамниць. 17 українських брендів одягу та аксесуарів візьмуть участь у шоурумі цього сезону.

Локація та заходи безпеки

Частина подій програми Ukrainian Fashion Week відбудеться у Мистецькому арсеналі — Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі України. Якщо в момент показу чи презентації прозвучить сирена повітряної тривоги — гостей проситимуть перейти до укриття.

Незламна мода: Ukrainian Fashion Week повернувся до України
Фото: village.com.ua. Показ у рамках Ukrainian Fashion Week у 2018 році

Поза Арсеналом також планується багато модних подій. У рамках офіційної програми з 1 до 4 вересня у книгарні "Сенс" на Хрещатику працюватиме перша в Україні виставка політичних прикрас Brave to Live (Хоробрість жити), присвячена людській стійкості перед обличчям війни. Виставка вже побувала у Мюнхені та Лісабоні. Нині ж її зможуть побачити кияни та гості міста.

Гості UFW

Люди творчих професій очікуються на модних показах. Це віддані клієнти брендів, які купували речі українських дизайнерів у найскладніші часи і долучалися до зборів на ЗСУ, організованих брендами.

Баєри та акредитовані журналісти також працюватимуть на Ukrainian Fashion Week цього сезону. Як повідомила нам Ірина Данилевська, UFW не планував запрошувати представників іноземних медіа через велику відповідальність за їхню безпеку. Попри це, відвідати Український тиждень моди особисто вирішили команди шести міжнародних ЗМІ.

Нагадаємо, що британське МЗС все ще рекомендує своїм громадянам відмовитися від будь-яких поїздок до України, зокрема до Києва, а Державний департамент СШАнадав нам четвертий, найвищий рівень небезпеки у контексті подорожей і застерігає американців не відвідувати Україну через війну, розв’язану Росією.

Майбутнє та минуле

Для збереження та розвитку української модної індустрії, співзасновниця та CEO Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська вважає, треба працювати у двох головних напрямах — в Україні, створюючи нові робочі місця і підтримуючи економіку, а також не втрачати динаміку, яка спостерігається зараз, у роботі на міжнародному ринку:

Безумовно, я впевнена, що в українських фешн-дизайнерів дуже хороше майбутнє в Україні, а також дуже хороше і перспективне майбутнє у світі. Але спершу ми маємо перемогти у війні. І кожен українець має зробити щось, що наближає перемогу кожен день.

Українська мода, якою ми її знаємо, почала стрімко розвиватися у 90-х — після відновлення незалежності нашої держави. З розпадом СРСР українські митці отримали свободу самовираження, а подіумна й вулична мода поступово почали набувати рис окремої індустрії.

Незламна мода: Ukrainian Fashion Week повернувся до України
Фото: fashionweek.ua

1997 року Ірина Данилевська, яка тоді очолювала українську редакцію глянцевого журналу ЄВА, та відомий модельєр Сергій Бизов заснували Український тиждень моди. Цей захід став першим у Східній Європі тижнем моди прет-а-порте і розпочав формування української фешн-індустрії.