Зміст:
  1. У чому особливість фільму
  2. "Він мене і мою родину врятував" 
  3. "Голлівудські режисери були вражені" 
  4. Яка музика і чому зазвучить у фільмі
  5. Куди витратять гроші, зароблені на фільмі

Стрічка розповідає про реальні історії українських волонтерів, які ціною власного життя рятували тисячі людей в Ірпені, Гостомелі, Ворзелі, Бучі та інших містах Київщини. 

В інтерв'ю LIGA.Life автор ідеї та генпродюсер фільму Олексій Комаровський розповів, чому зняли саме у жанрі "кінореконструкція", що на знімальному майданчику вразило голлівудських режисерів і на що витрачатимуть гроші з перегляду фільмів. 

Читайте також: Ексклюзив. Чому слід пам’ятати про будь-яку війну. Актор Глен Пауелл про "Вищий пілотаж"

У чому особливість фільму

Кінореконструкція – це не класичне документальне кіно. Зазвичай, "документалку" знімають без постановочного світла в реальному часі та з одного дубля. 

Кінореконструкція – це художнє відтворення реальних подій. 

Ми показуємо історію, яку нам розповідають люди. У нас немає закадрового тексту чи реплік інших акторів. Жодного авторського вимислу. 

Нам було важливо, щоб героями були не бізнесмени чи посадовці, тобто не ті, у кого є надресурс і бажання піару. Я робив акцент на простих українцях. 

Читайте також: "Якщо в Україну далі запрошуватимуть російських акторів, буде самосуд" – Ірма Вітовська

Кожному нашому герою було що втрачати. У них була можливість виїхати, але вони цього не зробили. Вони ризикнули своїми життям та майбутнім, щоб врятувати інших. 

Спочатку ми знайшли понад 100 історій волонтерів – наші редактори комунікували з журналістами та громадами – але обрали десь 35. Далі поїхали знайомитися з усіма героями. Після спілкування залишилося 5 історій. 

Одним з критеріїв було те, що герої могли зніматися на Київщині. Ми не могли робити такий фільм через зум чи інші месенджери. Реконструкція – це фактично 80-90% художніх кадрів, не документальних. 

Крім того, ми хотіли, щоб героїчні вчинки мали повнішу історію. Є цікаві випадки, які мають тільки кульмінаційну частину: зробив щось серйозне, але немає розгортання історії. Так важко знімати, треба багато додумувати, а ми так не хотіли. Команда планувала показати реальні події. 

Жодного вимислу: як знімали "Область героїв" – перший фільм про велику війну в лютому
Зйомки фільму ''Область героїв''

Читайте також: Чому українському фільму "Клондайк" про збитий Боїнг MH17 пророкують шортліст на Оскарі

"Він мене і мою родину врятував" 

Найважчі моменти були під час спілкування з героями. Ми слухали їхні історії, команда плакала. Дивувало, як люди, які все це пережили, ще й жартували з деяких моментів. 

У мене редакторка сльозами заливається, а вони ще й згадують смішні ситуації. 

Ми перевіряли факти, наскільки це було можливо, але ми не СБУ чи поліція.

Про наших героїв нам часто розповідали місцеві, це теж було підтвердженням їхніх учинків.

Коли ми шукали локацію для однієї зі зйомок, потрібен був паркінг. Голова дому, показуючи нам місце, запитав: "А що ви будете знімати?". Кажу, що фільм про волонтерів, будемо записувати, як людям допомагав "Водолаз". І цей чоловік починає плакати: "Він мене і мою родину врятував". У мене мурашки пішли.

Це неймовірна суміш живих емоцій. Ти розумієш, що цю націю не зламати. 

Жодного вимислу: як знімали "Область героїв" – перший фільм про велику війну в лютому
Зйомки фільму ''Область героїв''

Читайте також: Блохін, Шева, Зінченко: у прокат виходить "Нація футболу" про збірну. Чим він цікавий

Ми стали однією сім'єю на знімальному майданчику, це "підзаряджало".

Герої пишуть, що нам вдячні, бо змогли це наново пережити, відрефлексувати через кіно і їм полегшало. 

Один з наших героїв має історію, яку ми не змогли зняти об'ємною сповна. Він ще у 2014 році рятував життя людей, коли палала будівля українських профспілок на Майдані Незалежності. І нам не вистачило часу і грошей, щоб показати увесь його героїзм з 2014 до сьогодні.

Ми присвятили фільм усім волонтерам. Мені досі приносять історії наших героїв – одна краще за одну. У Голлівуді немає стільки грошей, щоб зняти про весь героїзм українського народу.

Жодного вимислу: як знімали "Область героїв" – перший фільм про велику війну в лютому
Зйомки фільму ''Область героїв''

Читайте також: "Я працюю на цвинтарі" – 5 причин подивитися український фільм про смерть у кіно

"Голлівудські режисери були вражені" 

До нас приїжджали Філ Нілсон, другий режисер та головний постановник трюків в голлівудських блокбастерах "Трансформери: Епоха винищення", "Залізна людина", "Матриця", та Шон Прайс Вільямс, оператор-постановник "Тесла", "Фоловер", "Дванадцять". 

Виявляється, вони в цей час також знімали документальні фільми про події в Україні. Режисери провели на знімальному майданчику 1,5 год і були вражені – як рівнем нашої роботи, так і тим, що ми в таких умовах взагалі ризикуємо робити фільм. 

Відмітили згуртованість нашої команди, бо такі художні кадри важко знімати якісно в режимі, коли може прилетіти, бахнути тощо.

Жодного вимислу: як знімали "Область героїв" – перший фільм про велику війну в лютому
Зйомки фільму ''Область героїв''

Читайте також: "Я хочу вигнати наволоч з нашої землі": фільм про українських снайперів виходить у прокат

Яка музика і чому зазвучить у фільмі

Я почув "Вільні люди" гурту "БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ" у червні. І ця композиція "лягла" на історії наших героїв. Склалася ідеальна картинка. І я зрозумів, що ця композиція найкраще покаже волонтерів та сильних українців, ставши саундтреком фільму. А потім почув "Думи"  Пивоварова та Дорофеєвої, на слова Тараса Шевченка. Браво. Це стало музичним оформленням ліричних історій. 

Куди витратять гроші, зароблені на фільмі

Наш проєкт – благодійний. Кошти, які отримаємо від нього, витратимо на закупівлю обігрівачів для дитячих закладів. Бо ця зима може бути найскладнішою для України. Тут мова вже не про заробіток. Це громадянська позиція.